Nečas v pondělí rezignuje na funkci premiéra, skončí i jako předseda ODS

Premiér Petr Nečas podá v pondělí demisi, zároveň skončí i jako předseda ODS. Reaguje tak na dění kolem zatčení své spolupracovnice Jany Nagyové. Společně s premiérem rezignuje i celá vláda, koalice ale chce pokračovat dál s novým premiérem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas oznamuje po jednání grémia ODS svou rezignaci

Premiér Petr Nečas oznamuje po jednání grémia ODS svou rezignaci | Zdroj: ČTK

Nečas po jednání grémia občanských demokratů uvedl, že chce, aby koalice pokračovala s premiérem nominovaným za ODS. Ten se bude podle Nečase teprve hledat.

„Chci udělat všechno pro to pomoci v rámci řešení, které se bude hledat, abychom nalezli koaliční formát, který bude mít dostatečnou podporu 101 poslanců, aby byla vytvořena nová vláda s premiérem, který bude nominován Občanskou demokratickou stranou, a tato vláda pokračovala v klíčových úkolech politiky až do řádných voleb,“ uvedl Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznam tiskové konference, na níž premiér Petr Nečas oznámil svou rezignaci

Potřeba bude podle něj jednat také s prezidentem Milošem Zemanem. Odstupující premiér předpokládá, že pokud koaliční špičky naleznou 101 poslance připravených podpořit novou vládu s novým premiérem, bude to Zeman "jako demokrat" respektovat. Prezident se zatím k situaci nevyjádřil.

Předseda vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg doufá v pokračování koalice. Podle něj je na ODS, aby navrhla kandidáta na nového předsedu vlády. Vybrat všeobecně přijatelného politika není obtížné, míní Schwarzenberg.

Premiér čtyři dny po zatčení Nagyové oznámil odchod. Nechce být balvanem pro vládu a ODS

Číst článek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousem ale podotkl, že jeho strana není připravena bezvýhradně akceptovat každý návrh občanských demokratů. „My akceptujeme právo ODS, aby byl premiér z jejích řad. Je to jejich přirozené právo, na druhou stranu oni zase chápou, že se na tom jméně musíme domluvit,“ řekl Radiožurnálu Kalousek.

Pokud se koalici nepodaří rychle nalézt ve sněmovně pro novou vládu většinu, jsou podle něj na místě předčasné volby.

Opozice trvá na předčasných volbách

Podle ČSSD není možné, aby současná koalice vládla s jiným premiérem dál. Sociální demokraté nadále požadují nové volby.

„Neumím si představit, že při současném složení sněmovny by se našlo nějaké stabilní politické řešení, stabilní vláda, která by byla schopna efektivně prosazovat jakoukoliv smysluplnou politiku,“ reagoval ve vysílání Radiožurnálu senátor za ČSSD Jiří Dienstbier.

Předčasné volby požadují i komunisté. „Podle mého soudu jsou jediným řešením, jak z této politické krize vybřednout. Neříkám z ekonomické, to se teprve ukáže, ale politickou krizi by to jistě řešilo, protože by občané mohli znovu rozhodnout,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Nikola Bojčev, Martin Hromádka, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme