AI kritizuje ČR za přístup k Romům a prezidenta za veto antidiskriminačního zákona

Nejnovější výroční zpráva organizace na ochranu lidských práv Amnesty International kritizuje českého prezidenta Václava Klause. Vyčítá mu vetování antidiskriminačního zákona a otálení s podpisem ratifikačních listin o uznání Mezinárodního trestního tribunálu. AI ve zprávě také uvádí, že Romové jsou v České republice stále diskriminovanou menšinou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Amnesty International

Logo Amnesty International | Foto: Amnesty International

Amnesty International ve zprávě označuje za hlavní překážku přijetí norem proti diskriminaci prezidenta Václava Klause, který oohodnotil antidiskriminační zákon jako nepotřebný, kontraproduktivní, nekvalitní právní předpis s diskutabilním dopadem.

Kritika hlavy České republiky se objevuje i v oddíle o uznání Mezinárodního trestního tribunálu. Česku podle zprávy trvalo 10 let, než statut soudu loni v létě ratifikovala. Teď ale ještě stále čeká na prezidentův podpis.

Stejně jako v předchozích letech kritizuje zpráva Amnesty International také postoj české společnosti, politické reprezentace a úřadů k Romům.

Poukazuje třeba na to, že pokračuje praxe, kdy se romské děti víceméně automaticky zařazují do škol pro žáky s mentálními problémy. Terčem kritiky je tedy hlavně školství, pak i špatně řešené problémy Romů s bydlením a zanedbanou zdravotní péčí.

Předseda romského sdružení Dženo Ivan Veselý v této souvislosti uvedl, že u nás chybí systémové řešení problému: "To chce komplexní strategii, která bude mít za cíl integraci Romů. A na ni je potřeba vyčlenit finanční prostředky. Protože pokud se tato strategie zpracuje a schválí a nevyčlení se na to finance, tak se stává jen cárem papíru."

O lidských právech v Česku mluvila v poledních Ozvěnách dne vedoucí české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst. Její innformace jsme pro vás zaznamenali v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Stejné výtky jako v případě České republiky směřují za chování k Romům také na Slovensko. AI v oddílu zprávy o Slovensku navíc zmiňuje případy nucených sterilizací romských žen, které tamní soudy neřeší.

Zpráva popisuje i stále častější rasistické útoky v celé střední Evropě. A to nejen v souvislosti s Českem a Slovenskem, ale také v případě Maďarska. V únoru tam útok radikálů nepřežili dva lidé (romského původu). Naopak Polsko s rasovými útoky na Romy problémy spíš nemá - také proto, že ve srovnání s Českem nebo Slovenskem je v Polsku romská menšina malá.

Terčem kritiky nebo spíš adresáty upozornění jsou i jiné státy - hlavní zpráva AI totiž říká, že současná hospodářská krize prohloubila porušování lidských práv ve světě.

"Hrozí i krize lidských práv. Ta přináší třeba to, že lidé v řadě zemí nemohou svobodně vyjadřovat svoje názory, denně se potýkají s nedostatkem potravy nebo pitné vody, s chudobou, diskriminací nebo s rasismem. Politici by měli stejně odhodlaně investovat i do ochrany lidských práv a nezapomínat třeba na krvavé konflikty v Darfúru nebo na Srí Lance," uvedla mluvčí české pobočky organizace Eva Dobrovolná.

Setkali jste se někdy s diskriminací Romů? Hlasujte v naší anketě!

Přečtěte si také:
ČT: Neznámí útočníci hodili ve Zdibech zápalné lahve na dům romské rodiny
Romové demonstrovali proti rasismu v Česku
Policie: Žháři zaútočili na dům ve Vítkově třemi zápalnými předměty
Dvouletá holčička je po útoku žhářů stále v kritickém stavu
Odstupující vláda má v plánu zabojovat proti extremismu
Evropský parlament pro integraci romské menšiny do společnosti
Romové v Maďarsku se podruhé za tento měsíc stali cílem vražedného útoku
Amnesty International kritizuje přístup k Romům

Pavel Novák, Lenka Šumová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme