Masakr v Bagdádu mohl souviset s lednovými volbami

Na 150 mrtvých a sedm stovek zraněných si podle aktuální bilance vyžádaly dva sebevražedné útoky v centru Bagdádu. K atentátům došlo v neděli před budovami ministerstva spravedlnosti a provinční vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch v centru Bagdádu zabil desítky lidí

Výbuch v centru Bagdádu zabil desítky lidí | Foto: AFP

Jde o nejhorší masakr v zemi za poslední dva roky. Mluvčí irácké vlády agentuře Reuters řekl, že podle prvních analýz útoky mají rukopis teroristů z Al -Káidy.

Česká velvyslankyně v Iráku Bronislava Tomášová Rádiu Česko řekla, že převládá názor o politické motivaci útoku, který by mohl souviset s nadcházejícími lednovými volbami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s velvyslankyní Tomášovou na Rádiu Česko

"Všude panují zvýšená bezpečnostní opatření, více méně od okamžiku toho útoku se objevují na nebi ve zvýšeném počtu helikoptéry, které monitorují situaci na území celého Bagdádu."

"Je skutečně předčasné spekulovat, kdo za útokem stojí. Spíše převládá přesvědčení, že tento útok je dlouho plánovaný, politicky motivovaný a může souviset s nastupujícími parlamentními volbami," řekla česká velvyslankyně v Bagdádu Rádiu Česko.

Marika Táborská, Karolína Dubová, Václav Pešička Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme