Statistický úřad: Nejlevněji šlo byty pořídit v okresech zasažených těžbou uhlí, nejdražší byly v Praze a Brně

Nejlevnější byty v Česku byly v letech 2017-2019 v okrese Most s průměrnou cenou 5500 korun za metr čtvereční. Následují Chomutov (asi 8000 korun) a Sokolov (asi 9000 korun). Jde o okresy zasažené dlouhodobou povrchovou těžbou hnědého uhlí. Naopak nejdražší byly Praha s cenou 62 tisíc korun za metr čtvereční a Brno (45 tisíc korun). Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídliště, ilustrační foto

Nejvyšší cenová hladina u bytů byla mezi lety 2017 a 2019 v Praze s průměrem 62 tisíc korun za metr čtvereční, přičemž v roce 2019 to bylo téměř 70 tisíc korun | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Velké rozdíly mezi jednotlivými regiony se v uplynulých dvou dekádách spíše prohloubily, zejména u cen bytů. Vysoká atraktivita ještě vzrostla v okrajových oblastech Prahy a v jejím okolí, kam také směřují migrační proudy. Na druhé straně se nacházejí některé venkovské oblasti a téměř celý Ústecký kraj,“ uvedl ředitel odboru statistiky cen Českého statistického úřadu Jiří Mrázek.

Ceny nemovitostí dál rostou, jen za poslední rok o sedm procent. Je za tím i pomalá výstavba

Číst článek

Velmi nízké průměrné ceny bytů byly v letech 2017 až 2019 podle něj také ve venkovských okresech na perifériích jako jsou Jeseník, Prachatice nebo Domažlice (průměrná cena 12 až 13 tisíc korun za metr čtvereční) a zejména Bruntál (9000 korun). Dále se k nim řadily některé další okresy Ústeckého kraje (Teplice, Ústí nad Labem, Děčín) s průměrem od 10 do 12 tisíc korun.

Nejvyšší cenová hladina u bytů byla mezi lety 2017 a 2019 v Praze s průměrem 62 tisíc korun za metr čtvereční, přičemž v roce 2019 to bylo téměř 70 tisíc korun.

Za druhým Brnem následovaly okresy Praha-východ, Mladá Boleslav a Hradec Králové s cenami kolem 33 tisíc korun. Okolo 30 tisíc se ceny pohybovaly v okresech Plzeň-město, Olomouc, Praha-západ, Beroun, Kladno, Brno-venkov a Blansko.

Okolí krajských měst

„V jednotlivých krajích byly vždy nejvyšší ceny v okrese s krajským městem s výjimkou krajů zatížených těžkým průmyslem. V Ústeckém kraji byly ceny nejvyšší v okrese Litoměřice a v Moravskoslezském kraji v okrese Opava,“ doplnil Mrázek

Vedení Prahy koupí od dopravního podniku pět budov. Po rekonstrukci by v nich mělo vzniknout 170 bytů

Číst článek

Ceny bytů v Česku od roku 1998 do konce roku 2019 vzrostly v průměru 4,25krát. Ceny rodinných domů stouply 2,6krát.

„Zajímavé je, že v Ústeckém kraji vzrostly ceny rodinných domů nadprůměrně, téměř 2,8krát. Svědčí to o tom, že ne vždy spolu trhy s byty a rodinnými domy úzce souvisejí. Dokonce mohou tvořit i jisté protipóly,“ uvedl dále Mrázek.

Rychlejší růst cen bytů v porovnání s rodinnými domy podle něj může souviset zejména s migračními trendy za prací do určité kategorie měst.

Nejvíce mezi roky 1998 a 2019 stouply ceny bytů ve městech od 10 tisíc do 50 tisíc obyvatel a v okrajových částech Prahy, a to 4,8krát. V obcích do 2000 obyvatel vzrostly 2,7krát.

Ceny rodinných domů

Osamu Okamura: Lidé si myslí, že v domě v přírodě budou žít ekologičtěji. Ale tak to bohužel není

Číst článek

V letech 2017 až 2019 byly rodinné domy nejdražší v Praze s průměrnou cenou 9500 korun za metr krychlový.

Následovaly okresy Praha-západ (téměř 7000 korun), Praha-východ (6500 korun), Brno-město (přes 6000 korun) a s odstupem Plzeň-město (4800 korun za metr krychlový).

Nejnižší ceny (1300 korun za metr krychlový) jsou stejně jako u bytů v okrese Bruntál.

Nízkou cenu od 1600 do 1800 korun vykazovalo i několik dalších okresů, jako Jeseník, Svitavy, Náchod, Děčín, Louny, Pelhřimov a Strakonice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme