Čínské aerolinky chtějí kvůli nákaze odklad plateb nájmu letadel, počet letů jim klesl o 34 procent

Na aerosalonu v Singapuru to ve čtvrtek v rozhovoru s agenturou Reuters řekl šéf čínské společnosti China Aircraft Leasing Group (CALC), což je pátý největší asijský pronajímatel letounů. Plánované mezinárodní a vnitrostátní lety v Číně klesly od 23. ledna do 11. února o 34 procent, uvedla konzultační firma Ascend by Cirium se sídlem v Británii.

Čína Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo čínských aerolinek. (Ilustrační foto)

Letadlo čínských aerolinek. (Ilustrační foto) | Foto: Bill Larkins | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 2.0

„Mnoho klientů se snaží získat pomoc všech průmyslových aktérů - nejen od pronajímatelů, ale také od bank, regulátorů, letišť a výrobců letadel,“ konstatoval šéf CALC Mike Poon.

Frustrace, strach i podpora. Žena pro iROZHLAS.cz popisuje situaci z lodi uzavřené kvůli koronaviru

Číst článek

Onemocnění způsobené novým typem koronaviru, označované COVID-19, si v pevninské Číně dosud vyžádalo nejméně 1367 obětí na životech. Po jednom mrtvém mají Hongkong, Filipíny a Japonsko. Nakažených je přes 60 000 lidí, valná většina rovněž v Číně.

Čínský letecký regulátor ve středu oznámil, že podpoří restrukturalizace a fúze, aby tak aerolinkám pomohl vypořádat se s dopady epidemie. Bude též dále lobbovat u úřadů, ať letecké společnosti stižené poklesem rezervací finančně podpoří.

„Věřím, že čínská vláda najde způsob, jak podpořit celé odvětví,“ uvedl Poon. „A rozhodně to chápu jako krátkodobý problém,“ dodal.

Mají-li aerolinky potíže s hotovostí, snáze jim podle něj pomohou banky než pronajímatelé, s nimiž letecké společnosti obvykle vyjednávají několik měsíců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme