Ekonomické informace 19. 4. 2002

Privatizace Nové huti zase o kousek pokročila směrem k úspěšnému finále. Zástupci společností LNM Holdings předali asistenční firmě Roland Berger předběžnou nabídku na koupi Nové huti. Vedení firmy tak splnilo svůj slib, že nabídku předá do včerejška. Podle mluvčí ministerstva průmyslu Anny Stárkové v nabídce je uvedena i předběžná cena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fluidní kotel

fluidní kotel | Foto: Jan Rosenauer

Tu ale nechtěla zveřejnit vzhledem k tomu, že o podmínkách prodeje se bude dále jednat.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Stárková: Nová Huť

Po dalších jednání se zástupci firmy by vláda během května měla rozhodnout, zda LNM Holdings skutečně Novou huť získá.

Jenže privatizace se přestává líbit českým exportérům. Ti ji chtějí zastavit a zároveň prodloužit blokování příjmů z prodeje státních podílů, a oslabit tak příliš silný kurs koruny. Takové jsou požadavky 180 exportérů, kteří se sešli v včera v Trutnově. Zároveň by se podle nich měla zafixovat kurs naší měny na euro. O tom všem chtějí vývozci jednat s vládou a centrální bankou. Bankéři se podle mluvčí Alice Frišaufové diskusi nebrání.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Frišaufová: Bankovní rada a podnikatelé

Splacení osmisetmilionového dluhu Český drah vůči opravárenským firmám je v nedohlednu. Téměř žádný posun nenastal ani po včerejším jednání tripartity. Podnikatelé i odboráři se shodli na tom, že česká republika si musí stanovit dopravní priority a to je klíčový moment pro řešení těchto pohledávek. Železnice se totiž bez státních dotací v žádné evropské zemi neobejde, ovšem jak prohlásil vicepremiér Vladimír Špidla, České dráhy se musí změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Špidla o Českých drahách

Další otálení se splacením dluhu Českých drah je pro opravárenské podniky kritické. Informuje o tom Ivana Šuláková z ostravského studia Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Šuláková: Dluh Českých drah

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme