Klaus vetoval zákon o podporovaných zdrojích energie

Prezident Václav Klaus vetoval zákon o podporovaných zdrojích energie. Podle něj rozšiřuje okruh státem podporovaných zdrojů v době, kdy i dosavadní systém neúměrně zatěžuje státní rozpočet.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Filip Jandourek

Prezidentovi vadí také zařazení biometanu mezi podporované zdroje. Podle něj to povede ke zhoršení životního prostředí v Česku a ke zvýšení cen energií podobně jako v případě fotovoltaických elektráren.

S tím souhlasí také předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

„Fotovoltaika se připravovala taky zcela nenápadně, až z ní byl boom, který dneska vidíme nejen v cenách, ale i na polích v okolí. Čili fotovoltaika udělala úplně to samé, co by udělal biometan, pokud zůstane v těchto podporovaných zdrojích. Kromě toho, že fotovoltaika nepáchne, ale biometan bude při výrobě páchnout,“ říká Vitásková a přidává i další varování:

„Pokud zůstane podporovaným zdrojem biometan, kde se očekává podpora až 4000 korun za megawatthodinu, hrozí skutečně, že pro velkokapacitní bioplynové stanice bude nedostatek suroviny a bude se vozit odpad z celé Evropy.“

Vetovaný zákon zahrnuje v jednom předpisu podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Norma se nyní vrací do Poslanecké sněmovny.

Zbyněk Zykmund, mta, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme