Lidí bez práce na jihu Moravy je méně, nezaměstnanost je ale stále vysoká

Nezaměstnaných na jihu Moravy je méně než v dubnu. Z evidence úřadu práce minulý měsíc ubylo více než dva tisíce lidí. V Jihomoravském kraji je teď necelých 65 tisíc lidí bez práce. Informovala o tom ředitelka brněnské pobočky úřadu Marie Cacková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěžící museli předvést i klasické servírování sektu

Soutěžící museli předvést i klasické servírování sektu | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

„V této chvíli máme podíl nezaměstnanosti ve výši 7,9 procenta, což znamená, že stále klesáme. Máme i taková čísla, že na okrese Blansko je podíl nezaměstnanosti 6,9 procenta. Velice příjemné je, že kleslo i Znojmo na 9,3. Cokoli, co je pod 10 procent, je velký výsledek, za který jsem vděčná. Věřím tomu, že i nadále budeme říkat příznivé zprávy,“ uvedla Cacková.

Nezaměstnanost na jihu Moravy klesá už čtvrtý měsíc po sobě. Pokles vysvětluje šéfka brněnské pobočky úřadu práce sezonními pracemi a dotovanými místy.

„Přičítáme to samozřejmě nejen sezonním pracím, o kterých se vždycky mluvilo, ale i současné naší aktivní politice, kdy máme velké počty veřejně prospěšných prací a společensky účelných pracovních míst,“ vysvětluje Cacková.

Pokud bude tento trend pokračovat a pokud bude i ze strany státu podpora pro tyto aktivity, nezaměstnanost může podle ní klesat i nadále.

Také ve Zlínském kraji se počet lidí bez práce v květnu snížil. Míra nezaměstnanosti v regionu je ale stále vysoká - 7,7 procenta. Aktuálně nadprůměrnou nezaměstnanost způsobil její negativní vývoj v uplynulém období, upřesnila Miriam Majdyšová z krajského úřadu práce.

„Celkově je ten pokles nezaměstnanosti způsoben sezonností na trhu práce, nejlepším důkazem jsou volná pracovní místa. Nejenom to, že volných pracovních míst v průběhu měsíce května přibylo, ale změnila se také struktura nabízených volných pracovních míst a mezi nejčastěji nabízená místa patří kuchaři, číšníci a servírky.“

Vladan Dokoupil, Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme