Německá vláda navýší odhadovaný růst ekonomiky země

To, že německý kabinet navýší odhad růstu ekonomiky tvrdí týdeník Spiegel s odvoláním na ministra hospodářstí Rainera Bruederleho. Podle něj vláda navýší lednovou predikci na letošek o 0,2 na 2,5 procenta HDP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Spolkového kancléřství

Budova Spolkového kancléřství | Foto: Jiří Hošek

V příštím roce pak vláda čeká zpomalení tempa růstu na 2 procenta. Jak nicméně Bruederle doplnil, rizika ohrožující růst narůstají.

Ilona Švihlíková z pražské Vysoké školy ekonomické ve Světě o deváté poznamenala, že předpovědi růstu DPH na letošní rok jsou podstatně optimističtější než na rok příští.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ilona Švihlíková z VŠE Praha ve Světě o deváté

Za klíčové označila, na jakém impulsu bude německý růst postaven. „Zda to bude jako dosud růst tažený exportem, nebo zade se po delší době začne oživovat poptávka.“

Často citovanou hrozbou pro další růst německé ekonomiky je inflace a s ní spojené zvyšování sazeb. I tady podle Švihlíkové záleží na tom, jaký bude hlavní růstový impuls. „Inflace může mít dva zdroje: vnější inflace je tažená růstem cen komodit, hlavně ropy. Na druhé straně, pokud by docházelo k silnému oživění, mohla by to být i otázka růstu mezd a platů.“

Německo ekonomiku může ovlivnit i růst eura, které se vyšplhalo vůči dolaru na 15měsíční maximum. „Jediná složka, která roste dynamicky, je čistý export.“ Kurz eura je tak nejen pro německou ekonomiku zásadní.

Ekonomové sázeli na to, že se Německo bude moci opřít i o domácí spotřebitele. Nehrozí ale, že kvůli problémům na periferii eurozóny a dalším faktorům lidé. Švihlíková také připomněla mzdovou deflaci v Německu. „Potom nemůžeme čekat silné vnitřní oživení.“ Připomněla také závislost na světové ekonomice, zejména trhu USA a Číny.

„Jsme velmi silně napojeni na německou ekonomiku, ale ta zase na světovou ekonomiku, poptávku Číny, US a EU. Na jedné straně bychom mohli být spokojeni se zlepšenými odhady alespoň na tento rok, ale česká ekonomika by si zasloužila svou plnohodnotnější vizi než se spoléhat na to, zda německé podniky budou ochotny odebírat české zboží,“ zdůraznila Švihlíková.

Roman Chlupatý, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme