Home office nebo volné pátky. Novela zákoníku práce má zaměstnancům zajistit flexibilnější podmínky

Pro rodiče malých dětí, těhotné ženy nebo pro lidi pečující o své blízké by mělo být snazší domluvit si práci z domova. A taky třeba kratší nebo pružnou pracovní dobu. Umožnit by to měly změny v zákoníku práce, kterým se věnuje seriál Radiožurnálu. Vyplatit se to může zaměstnancům i firmám. Někde tento systém ale funguje už teď.

Změny zákoníku práce Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Online a doma

Změny v zákoníku práce mají umožnit i snadnější domluvení práce doma | Foto: Yasmina H | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Eva Kovářová vyzvedává svého šestiletého syna Petra z příměstského tábora. „Uvolnit se před čtvrtou z práce pro mě není tak složité, protože pracuji na poloviční úvazek,“ vysvětluje. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž

Eva Kovářová pracuje jako manažerka v Praze. Pro Controller Institut připravuje konference a vzdělávací kurzy z oblasti financí.

„Mám i určitou flexibilitu v tom, jak si hodiny rozvrhnu během týdne. To mi dává příležitost pracovat některé dny osm hodin a mít potom volnější pátek. Zároveň mi to umožňuje pracovat z domova,“ dodává.

Domluvit si takové podmínky pro ni tentokrát nebyl problém. „Politika Controller Institutu je nastavena tak, že vychází vstříc maminkám, které pečují o mladší děti. Tím pádem nejsem jediná, kdo tam v tomto nastavení pracuje. Původně jsem ale pracovala jinde a tam nastavení podmínek po mateřské dovolené nebylo takto vstřícné,“ vzpomíná.

Voda, internet, elektřina i plyn. Lidé na home office si budou moci říct o proplacení nákladů, stojí v novele

Číst článek

„Mám kolem sebe i případy, kdy zaměstnavatel tlačí na to být v kanceláři a nebrat si tolik home office,“ říká.

Nově ale bude zaměstnavatel muset takový odmítavý postoj písemně zdůvodnit. A to v případě, že o pružnou nebo kratší pracovní dobu nebo o práci z domova požádá rodič dítěte do 9 let, těhotná žena nebo zaměstnanec pečující o osobu blízkou ve druhém a vyšším stupni závislosti.

„Ano, jsou pozice, kdy to možné úplně stoprocentně není,“ připouští Olga Cechlová z Controller Institutu, šéfka Evy Kovářové.

Pro brigádníky příplatky, pro firmy výdaje navíc. O novele zákoníku práce by mohli poslanci jednat v létě

Číst článek

„Velký otazník to je třeba u office manažerky, protože už z titulu té pozice by měla být v kanceláři každý den,“ dodává. Office manager má totiž za úkol starat se o chod kanceláře.

Pro zaměstnavatele je v případě vyhovění pak odměnou velká loajalita a motivace zaměstnanců.

V Controller Institutu má zkrácený úvazek 11 ze 14 zaměstnanců. „Když mám v zaměstnance důvěru, že svůj projekt zvládnou, ať už ho zvládnou během dne nebo večer, v noci, tak tu důvěru pak vrací. A vrací ji ve formě loajality. A to se vyplatí,“ uzavírá Olga Cechlová.

Novela zákoníku práce je teď znovu ve sněmovně, poslancům ji vrátil senát. 

Iva Vokurková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme