Amazon po Trumpově kritice nezískal zakázku za 230 miliard korun. Systém JEDI vytvoří Microsoft

Americké ministerstvo obrany přidělilo technologické společnosti Microsoft obrovskou zakázku na provozování umělé inteligence. Za obranný systém známý pod zkratkou JEDI zaplatí Spojené státy asi 230 miliard korun.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pentagon, budova amerického ministerstva obrany

Pentagon, budova amerického ministerstva obrany | Zdroj: Profimedia

Podle BBC se očekávalo, že zakázku získá společnost Amazon. Změna podle britské veřejnoprávní televize nastala v okamžiku, kdy výběrové řízení začal zpochybňovat americký prezident Donald Trump. Šéf Bílého domu má neshody s majitelem Amazonu Jeffem Bezosem. Ten je vlastníkem deníku Washington Post, který Trumpa často kritizuje.

Pentagon kvůli obraně ropných polí zvažuje posílení vojsk v Sýrii. Bílý dům to zatím neschválil

Číst článek

Desetiletý kontrakt by měl americkou armádu učinit technologicky pružnější. „Jsme tímto rozhodnutím velmi překvapeni,“ uvedla společnost Amazon. „Podrobné čistě srovnávací posouzení nabídek by jistě vedlo k jinému závěru,“ dodala společnost, která má nyní deset dní na to se proti rozhodnutí odvolat.

Podle Pentagonu byly všechny nabídky posouzeny spravedlivě.

Společnost Amazon byla považována za favorita této zakázky do té doby, než se prezident Trump vyjádřil, že neví, zda je zakázka vedena spravedlivě. „Dostávám obrovské stížnosti na smlouvu Pentagonu s Amazonem,“ uvedl Trump v červenci novinářům.

Systém JEDI

Zisk této zakázky podle BBC pravděpodobně v následujících letech zvýší cenu akcií společnosti Microsoft. Pro společnost přinese významné pozitivní finanční důsledky.

Systém JEDI slouží k ukládání a analýze zpravodajských informací. Americké ministerstvo obrany chce zastaralé počítačové sítě nahradit jedním úložištěm. Na základě smlouvy bude společnost Microsoft mimo jiné poskytovat analýzy založené na umělé inteligenci. Armáda si od systému JEDI slibuje lepší přístup a využívání dat přímo při bojích v terénu.

vtk, luc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme