Růst mezd v Česku vyjádřený v dolarech byl od roku 2011 sedmý nejrychlejší. První místo patří Lotyšsku

Růst mezd v České republice byl v posledních deseti letech při vyjádření v amerických dolarech sedmý nejrychlejší na světě. Ukázal to průzkum americké společnosti Tipalti, který zkoumal mzdy zaměstnanců z více hledisek. Průměrná mzda v Česku loni podle tohoto průzkumu dosáhla 18 687 dolarů, tedy 432 858 korun, za rok a proti roku 2011 byla vyšší o 50,9 procenta.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance (ilustrační foto)

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku loni činila 37 839 korun, uvádí Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

První místo v žebříčku patří Lotyšsku, kde průměrná roční mzda zaměstnanců loni dosáhla 18 135 USD a proti mzdě před deseti lety byla vyšší o 103,9 procenta. Další příčky z hlediska růstu mezd patří rovněž pobaltským státům, za nimi je Island.

Reálné mzdy v Česku klesnou o 8,3 procenta. Je to nejvíc ze zemí visegrádské čtyřky, tvrdí analýza

Číst článek

Ze zemí visegrádské čtyřky jsou na tom z hlediska růstu mezd nejlépe zaměstnanci v Maďarsku, i když jejich mzda výrazně zaostává za mzdou zaměstnanců v České republice. Maďaři si loni v průměru vydělali 10 615 USD, tedy 245 668 korun za rok a jejich mzda vyjádřená v dolarech byla o 59,8 procenta vyšší než v roce 2011. Za Maďarskem je v rámci V4 Polsko, pak Česká republika a poslední Slovensko s růstem průměrné mzdy o 43,6 procenta.

Americký dolar za deset let prošel k české koruně značnými výkyvy. Aktuálně se prodává zhruba za 23,15 Kč, ale ještě před čtyřmi týdny stál přechodně i více než 25 korun. Před deseti lety se pohyboval pod 20 korunami, na začátku prosince 2011 kurz činil zhruba 19,70 Kč. Na konci letošního ledna stál dolar přibližně 21,30 Kč.

Tipalti při srovnání mezd v různých zemích vychází primárně z údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Průzkum se věnuje i samostatně Spojeným státům a všímá si také nejlépe placených profesí ve světě. Z tohoto hlediska nejvíce vydělávají psychiatři v USA, kteří si loni v průměru vydělali 272 278 USD (6,3 milionu korun) za rok. Na druhé příčce jsou v USA zubaři s průměrnou mzdou 211 040 USD (skoro 4,9 milionu korun) za rok.

Český statistický úřad na svých internetových stránkách uvádí, že loni průměrná hrubá měsíční mzda v České republice činila 37 839 korun. V meziročním srovnání činil její růst 6,1 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme