Ceny stavebních materiálů výrazně rostou. Výstavby domů se můžou prodražit o miliony korun

Výstavba vlastního domu se aktuálně může dosti prodražit. Ceny stavebních materiálů, jako je ocel, ale i třeba polystyren, od začátku roku výrazně rostou. Je jich totiž nedostatek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstrukce hotelu InterContinental.

Průměrně stavební materiály poskočily o 40 až 50 procent (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Domácnosti, které si například staví vlastní dům, se dostávají do situace, kdy jim naplánované rozpočty zdaleka nestačí.

Průměrně stavební materiály poskočily o 40 až 50 procent, výrazně nás překvapily například elektroinstalace kvůli zdražení měděných kabelů. Zdražily taky sádrokartony, to znamená izolace i zateplení. Čekáme, že se nám stavba domu prodraží asi o dva miliony korun,“ popsal pro Český rozhlas Plus majitel rozestavěného rodinného domu na kraji Prahy.

Opravy po tornádu může zpomalit a prodražit nedostatek materiálů. Chybí cement či výztužová ocel

Číst článek

S manželkou začali stavět už v únoru. Kvůli zdražení stavebních materiálů ale museli nedávno rozpočet upravovat. „Bohužel. Je to začarovaný kruh, protože i stavební firmy si svou marži stanovují procentem z nákladů na stavební materiály, takže si svou marži taky zvýšily,“ popsal.

Do stejných problémů se v současnosti můžou dostat desítky až stovky domácností, které si staví vlastní bydlení. Potvrzují to také některé banky, u kterých si klienti chtějí půjčit další peníze.

„Snažíme se těmto klientů vyjít individuálně vstříc a většinou jejich hypoteční úvěr navyšujeme skrze úvěr stavebního spoření. Odhadujeme, že se problém týká zhruba sedminy našich klientů, kteří u nás mají hypotéku spojenou s výstavbou nebo rekonstrukcí,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Vytvořte si rezervu

Další velké banky jako ČSOB a Komerční banka lidem doporučují, aby si vytvořili rezervu rovnou při schvalování úvěru nebo si vzali novou hypotéku a tu původní refinancovali.

Stavební materiály začaly výrazně zdražovat na přelomu minulého a tohoto roku. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiřího Nouzy roste zejména cena betonářské ocele, polystyrenu a minerální vaty.

„Je možné, že je to reakce na masivní podporu investic například v Evropské unii, které mají zamezit následkům krize po pandemii. Současně hraje roli situace na čínském trhu,“ nastínil Nouza.

Stavaři se proto snaží rychle dokončit rozpracované stavby. Podle Nouzy má zdražení materiálů vliv i na budoucí projekty, u kterých si už stavební firmy mezi sebou nemůžou dovolit vést cenové války a zakázky podhodnocovat. Dalším problémem je dostupnost materiálů.

„Nabídky, které dostávají stavební firmy od výrobců nebo distributorů, jsou na 24 nebo 48 hodin. A neodeberou-li nebo nepotvrdí tu objednávku, tak to zboží prostě nemají. Často ještě nedostávají úplnou položku. Objedná se například tisíc tun ocele, ale přijde jen pět set, protože ta surovina prostě není,“ vysvětlil Nouza.

Rostoucí ceny materiálů dopadají taky na developery bytových domů. „Další případný růst stavebních nákladů by se logicky promítl do celého managementu přípravy a výstavby, včetně následného růstu nákladů na výstavbu,“ řekl mluvčí společnosti Finep David Jirušek.

Růst cen nemovitostí v Česku přitom nezastavila ani pandemie koronaviru.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme