Odboráři chtějí kvůli koronaviru dva dny pracovního volna. Další ztracené miliardy, kritizuje analytik

Odbory navrhují vládě, aby na 16. listopadu, případně i na 13. listopadu, stanovila den pracovního volna, což by spolu s víkendem a státním svátkem 17. listopadu pomohlo zamezit šíření koronaviru a zlepšit kritickou situaci v nemocnicích. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula to v neděli řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdné výlohy, nový volný prostor k pronájmu.

Dva dny volna připraví podle analytika Kovandy českou ekonomiku o další miliardy korun. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Vidíme před sebou příležitost. Za náklady jednoho dne se získá časový úsek čtyři dnů, kdy se omezí kontakty. Ideální by bylo, když by volno bylo i v pátek 13. listopadu. Za relativně nízké náklady se tak přeruší komunitní přenos viru,“ uvedl Středula. Situaci v nemocnicích označil za velmi vážnou. Nepřetržité provozy nebo kritická infrastruktura by se nezastavila, dodal Středula.

Nárůst pozitivních se zastavil. Ke zlepšení je třeba chovat se zodpovědně, uvedl ministr Blatný

Číst článek

„Přijde mi to jako rozumný nápad, mohlo by to velmi přispět ke snížení mobility a případně zrychlení poklesu epidemie. Klíčové bude stanovisko ministerstva zdravotnictví,“ reagoval ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Zavedení dodatečného dne volna připraví českou ekonomiku za současných podmínek nouzového stavu o dalších dvanáct miliard korun, reagoval na návrh analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Pokud by měly být dny volna navíc dva, půjde o 24 miliard Kč. Zatím se podle něj nezdá, že by situace v nemocnicích byla natolik kritická, aby měla taková dodatečná ztráta své opodstatnění. Je také otázkou, zda zavedení jednoho, případně dvou dnů volna navíc, byť ve spojení s víkendem a státním svátkem, opravdu výrazně zlepší epidemickou situaci, poznamenal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme