Velký zájem, málo hus. Za svatomartinskou hostinu si Češi nejspíš připlatí, drobným chovatelům se nedařilo

Pečená husa podávaná s bramborovými knedlíky a červeným zelím s jablky. Tradiční svatomartinská hostina se v Česku připravuje 11. listopadu na svátek svatého Martina. Za letošní porci si ale lidé nejspíš připlatí, a to i kvůli tomu, že se letos chovatelům podařilo vykrmit méně hus než loni.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatomartinská husa (ilustrační foto)

Za letošní porci svatomartinské husy si letos nejspíš připlatíme (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Do oslav svatého Martina zbývá deset dní a o tuzemské husy je i letos velký zájem. „Objednávky na Martina a Vánoce už beru od 15. září. Na Martina prodáme do 1 500 hus, ještě nějaké volné jsou,“ říká vedoucí husí farmy Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová. Zákazníci, kteří si zde živé husy koupí, zaplatí stejně jako loni 140 korun za kilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O husy z českých chovů je velký zájem, přestože někteří chovatelé zvedli ceny. Na kolik teď živé nebo zpracované husy vyjdou?

Stejně velký zájem o husy jako loni letos eviduje i další velký chovatel, farma Rohozná. Ta prodává už zpracované husy, které meziročně mírně zdražili kvůli vyšším nákladům. Jedno kilo letos stojí 250 korun, o deset korun víc než loni.

„Máme spousty stálých zákazníků, kteří už při koupi husy říkají: ‚Hlavně na mě příští rok nezapomeňte.‘ Letos jsme jich připravili asi 1 500 a koncem září jsme byli úplně vyprodáni,“ dodává majitel farmy Josef Tříska.

Drobní chovatelé

Velkých chovů je ale v Česku jen pár. Husy jsou totiž doménou hlavně drobných chovatelů. A především těm se letos podle Agrární komory příliš nedaří. Celkem tuzemští chovatelé vykrmili meziročně o čtvrtinu méně hus než loni. Mezi lednem a červnem, tedy během hlavní sezony, to bylo 125 tisíc opeřenců.

Podle prezidenta komory Jana Doležala za poklesem stojí hlavně vysoké náklady: „Můžeme vidět 30 až 40 procentní nárůst u krmných směsí oproti roku 2021. Letos sice došlo k určitému poklesu, ale bavíme se opravdu v jednotkách procent, maximálně deset procent dolů.“

Rád bych, aby se tuzemská vína stala součástí i naší gastronomie, přeje si ředitel Vinařského fondu

Číst článek

Drobnější chovy jsou podle komory náročnější i na lidskou práci kvůli menší automatizaci. Pokles počtu tuzemských vykrmených hus se pak letos může podle Doležala odrážet i v ceně.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je cena za kilo u menších chovatelů až o 20 procent vyšší než loni: „Nejlevnější opracovanou drůbež jsme našli za 250 korun. Pokud by dal někdo přednost koupit si ze dvora vykrmenou živou husu, tak tam jsme podle průzkumu viděli ceny od 170 korun.“

Svatomartinské víno

Za co by si naopak zájemci o svatomartinskou hostinu letos neměli oproti loňsku připlatit je svatomartinské víno. Na pultech obchodů se podle prezidenta svazu vinařů Martina Chlada bude prodávat za zhruba 80 korun.

„Když půjdeme mimo retailový prodej a budeme se bavit o menších šaržích nebo o menších vinařích, tak cena může být i přes 100 nebo 120 korun,“ vysvětluje.

Kdo by chtěl letos na přípravě svatomartinského pokrmu ušetřit, může podle Českomoravské drůbežářské unie sáhnout po kachně. Ty bývají levnější i proto, že se jich v Česku ročně vykrmí v průměru kolem 5 milionů kusů.

Aneta Voska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme