Letos o dva týdny dřív. Na jihu Moravy už začaly žně

Na jižní Moravě začaly žně zhruba o 14 dnů dřív, než tomu bylo v minulých letech. Jinde v Česku zatím kombajny nevyjely.

Břeclav Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žně (ilustrační foto).

Žně (ilustrační foto). | Foto: Adolf Horsinka / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Jako první sklízejí ječmen v Bulharech na Břeclavsku, kde jsou podle farmářů výnosy kvůli suchu stejné jako loni.

Jaro plné výkyvů. Podívejte se na srovnání teplot za posledních 45 let

Číst článek

„Letos všechno začalo dříve, jaro bylo několik dní a pak hned nastoupilo léto,“ vysvětlil Radiožurnálu Jan Záhorka z Agrární komory, proč začaly žně letos dřív.

Teplý duben

Ještě v polovině března lámal mráz na některých místech republiky rekordy. Teploty padaly až k minus 16,9 stupně.

Poté se ale začalo oteplovat a Češi mohli konečně odhodit zimní bundy a kabáty. Duben přinesl extrémně teplé počasí a skončil jako nejteplejší čtvrtý měsíc od roku 1961, kdy meteorologové začali měsíční průměry sledovat.

Současně ale ubylo deště. V dubnu spadla podle Českého hydrometeorologického ústavu méně než polovina běžných srážek. A Česko začalo výrazněji trápit sucho.

Kromě nezvykle vysokých dubnových teplot za to mohla také spíše teplá zima s nedostatkem sněhu a už loňské sucho, popsal pro Český rozhlas Plus bioklimatolog a jeden z tvůrců projektu Intersucho Miroslav Trnka.

Linda Nguyenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme