Nový Almodóvarův snímek i očekávaná premiéra Duny. V Benátkách začíná nejstarší filmový festival

V Benátkách ve středu začíná 78. ročník filmového festivalu, který v italském městě potrvá do 11. září. Přehlídku zahájí nový snímek španělského režiséra Pedra Almodóvara Madres Paralelas (Paralelní matky), který bude společně s dalšími 20 filmy bojovat o hlavní cenu festivalu - Zlatého lva.

Benátky Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní porotě bude letos předsedat jihokorejský režisér a autor úspěšného filmu Parazit Pong Čun-ho

Hlavní porotě bude letos předsedat jihokorejský režisér a autor úspěšného filmu Parazit Pong Čun-ho | Foto: Joel C. Ryan | Zdroj: ČTK / AP

Loňský ročník přehlídky se musel obejít kvůli pandemickým opatřením bez účasti většiny zahraničních tvůrců, letos se do Benátek vrátí hvězdy světové kinematografie v hojném počtu. Na festivalu a souběžných přehlídkách budou uvedeny čtyři filmy v české koprodukci.

‚Opáskovaný‘ festival ve Varech ocenil Hawka se Svěrákem. Vítězným filmem je Strahinja

Číst článek

Mezi velice očekávanými snímky jsou nový film Duna kanadského režiséra Denise Villeneuva, který zpracoval stejnojmenný román amerického spisovatele Franka Herberta, biografický snímek o princezně Dianě s názvem Spencerová, který natočil Pablo Larraín, či nové počiny od Ridleyho Scotta, Jane Campionové, Maggie Gyllenhaalové nebo Edgara Wrighta. V hlavní soutěžní kategorii bude pět snímků natočených italskými režiséry včetně nového filmu Paola Sorrentina Boží ruka.

Hlavní porotě bude letos předsedat jihokorejský režisér a autor úspěšného filmu Parazit Pong Čun-ho. Zasedne v ní i režisérka Chloé Zhaoová, která vloni získala Zlatého lva za snímek Země nomádů.

V české koprodukci vznikly snímky Nezanechat stopy polského režiséra Jana P. Matuszyńského, který bude soutěžit o hlavní cenu, a také filmy, jež se představí v kategorii Horizonty - Zázrak bulharského režiséra Bogdana George Apetriho a Cenzorka od slovenského tvůrce Petera Kerekese. V samostatné přehlídce Giornate degli Autori bude uveden film v italsko-české koprodukci Il Palazzo (Palác) od Federiky Di Giacomové.

Benátský festival je nejstarší filmovou přehlídkou na světě. Podle odborníků se v posledním desetiletí kvalita festivalu velmi zvýšila a filmy uvedené či oceněné v Benátkách bodovaly i v dalších mezinárodních soutěžích.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme