Padesát koncertů a reedice legendární desky Zamilovaná. Lenka Filipová letos slaví sedmdesátiny

Celý život Lenky Filipové je opřený o kytaru, ostatně kytar má doma hned několik. Oblíbená česká zpěvačka slaví ve středu, 14. února, sedmdesátiny. Příjemný altově zabarvený hlas, melodické písně s poetickými texty a jedinečný vlastní kytarový doprovod. Všechno tohle se v Lence Filipové formovalo už v dětství.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V 19.00 se stal koncert součástí slavnostního vysílání Českého rozhlasu

Zpěvačka Lenka Filipová slaví ve středu sedmdesátiny (ilustrační foto) | Foto: Jiří Šeda | Zdroj: Český rozhlas

„Kytaru jsme měli vždycky doma, opřenou o zeď. Hrála na ni maminka, jako učitelka hudební výchovy a na jevišti ji používal i můj tatínek, protože byl herec,“ řekla Lenka Filipová českému rozhlasu v roce 1999.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Filipová slaví sedmdesátiny

„V devíti letech jsem se začala učit první akordy, ale už to považuji za základ učení na kytaru,“ doplnila Filipová.

Písně o lásce patří k dalším hlavním rozpoznávacím znakům Lenky Filipové. Ostatně hned její první deska z roku 1982 se jmenuje Zamilovaná. Zásadní změnou v jejím životě bylo narození dcery Lenky, která dnes vystupuje jako zpěvačka Lenny.

„Nejsem úplně technicky zaměřená, ráda si vybírám skladby s jednou nosnou melodií. Ale po narození Lenky se tohle změnilo. Tam mi ty ruce začaly víc zpívat,“ popisuje Lenka Filipová.

Lenka Filipová to zkoušela i v hudební soutěži Eurovize – to bylo v roce 1988. Tehdejší československý režim jí ale zakázal vycestovat a reprezentovat v hudebním klání Švýcarsko. Její náhradnicí se proto narychlo stala Celine Dion, která nakonec Eurovizi vyhrála.

Nechci být šokující za každou cenu. K písním přistupuji perfekcionisticky, přiznává zpěvačka Lenny

Číst článek

Ve světě ale Lenka Filipová prorazila i tak. Vystupovala v Kanadě, Spojených státech, Austrálii nebo Francii. Hudba je neodmyslitelnou součástí jejího života, proto neustále připravuje nové a nové koncerty.

„Já mám takové nekončící turné skrz celý rok. Nemám ráda když někdo říká, že připravujeme nové koncerty. To mají rádi promotéři, je to jejich práce. Ale já jako výkonný a akční kumštýř hraji ráda pořád,“ říká ke koncertování Lenka Filipová v aktuálním rozhovoru pro Radiožurnál.

„Velmi pečlivě si vybírám místa, kde bych chtěla hrát, protože je to pro mě velmi nabíjející záležitost. Krásně si zahraji, setkám se s lidmi a vyměníme si energii. Je to spojené i s velmi zábavným cestováním,“ uzavírá Lenka Filipová.

Jen na letošní rok má naplánovaných na padesát koncertů a vydavatelství Supraphon při příležitosti jejích sedmdesátin vydal i reedici legendární desky Zamilovaná.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme