Berlínské techno bylo uznáno jako nehmotné kulturní dědictví. ‚Další milník,‘ oceňují umělci a kluby

Berlínská techno scéna byla zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví v Německu. Ten se snaží zachovat kulturní tradice. Informovaly o tom servery The Guardian a Deutsche Welle. Berlínská organizace Clubcommission, která sdružuje berlínské techno kluby a hudebníky, označila tento krok za „další milník pro berlínské techno producenty, umělce, provozovatele klubů a organizátory akcí“.

Berlín (Aktualizováno: 12:19 18. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Techno (ilustrační foto)

UNESCO uznalo berlínské techno jako nehmotné kulturní dědictví v Německu (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

„Toto rozhodnutí nám pomůže zajistit, aby klubová kultura byla uznána jako cenné odvětví, které si zaslouží ochranu a podporu,“ řekl německé televizi DW Lutz Leichsenring, výkonný člen představenstva Clubcommission.

Seznam nehmotného německého kulturního dědictví, který byl vytvořen v roce 2003, má za cíl zachovat a pomáhat kulturním tradicím, které mohou zahrnovat hudbu, umění, víru, kuchyni a tanec, píše server The Guardian. Komise, která ho sestavuje, pak dává návrhy, co se má zapsat na celosvětový seznam nehmotného kulturního dědictví organizace UNESCO.

Více než deset let trvala kampaň za zařazení techno kultury a hudby na tento seznam. V čele stála nezisková organizace Rave the Planet, která podporuje kulturu elektronické hudby.

„Gratulujeme všem kulturním tvůrcům, kteří utvářeli a přispěli k berlínské techno kultuře. Je to významný milník pro celou kulturu a naše radost je nevýslovná,“ uvedla skupina v prohlášení na sociálních sítích. Rave the Planet podala žádost o zařazení techna na seznam v listopadu 2022.

Malawijský tanec nebo dudáci

Statut nehmotného kulturního dědictví se běžněji uděluje tradičnějším kulturním aktivitám v jednotlivých státech, jako je například malawijský tanec Mwinoghe nebo sokolnictví v České republice. Nedávné uznání jamajského reggae a obrovského indického festivalu Kumbh Mela však podnítilo představitele techno komunity v Berlíně ke kampani za zařazení jejich scény.

Podle Petera Kirna, berlínského DJ a hudebního producenta, je techno zásadní součástí města.

„V jiných městech by lidé nepřijali hudbu, která je opravdu tvrdá nebo divná a plná syntezátorů a opravdu brutálních, zkreslených bicích automatů. Tohle nemůžete hrát ve špičce v klubu, natož přes oběd. A tady je naprosto přijatelné to hrát přes oběd,“ řekl v roce 2021 deníku Observer.

Česko má sedmnáctou památku na seznamu UNESCO. Uspěl Žatec a jeho chmelařské okolí

Číst článek

„Techno se stalo útočištěm pro lidi, kteří jsou na okraji společnosti. A Berlín je přirozeně přitažlivý jako místo, které je tolerantnější, když pocházíte z míst, která jsou méně tolerantní,“ doplnil.

Techno scéna je jednou ze šesti nových položek na seznamu nehmotného kulturního dědictví v Německu. Mezi další patří ovocné víno a horolezectví.

Na seznam byl také přidán průvod v Bavorsku známý jako Kirchseeoner Perchtenlauf, jehož účastníci se převlékají za chlupaté příšery. Německo má nyní na seznamu nehmotného kulturního dědictví deset položek.

The Guardian i DW po vydání opravily původní zprávu, která hovořila o tom, že německé techno bylo zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Weby následně zprávu korigovaly. Jde o zapsání na německý seznam. Zprávu jsme opravili.

job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme