SOUTĚŽ: Cesta do duše fotbalového šoumena. Vyhrajte vzpomínkovou knihu Petra Švancary

V pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz tento týden hrajeme o knihu bývalého fotbalového útočníka Petra Švancary s názvem Já su já.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Švancara na brněnském stadionu Lužánky (foto z března 2023)

Petr Švancara na brněnském stadionu Lužánky (foto z března 2023) | Foto: Anna Vavríková / Mf Dnes + LN | Zdroj: Profimedia

„Když mně sebrali řidičák, potrestalo mě to vlastně dvakrát tolik,“ vzpomíná v knize Švancara na jednu ze svých výrazných mediálních kauz. „Vod té doby si na všechno dávám velkej pozor. I místo malýho piva, který bych si měl dát na oběd, si radši dám nějaký nealko než potom kvůli blbosti trpět.“

Obálka knihy Já su já | Zdroj: Nakladatelství XYZ

Známý sportovní bohém a svérázný fotbalový glosátor se v osobitém, více než 300stránkovém memoáru ohlíží za památnými okamžiky své kariéry. Před nikým a ničím si nebere servítky, nezatěžuje se zbytečnými kličkami a jde rovnou na bránu.

Jak přiznává, v určitém smyslu je rád, že nehraje profesionální fotbal v době sociálních sítí, kdy se podle jeho slov „setkáváme se spoustou nenávisti v komentářích a hejtováním“.

„Taky se dneska všechno fotí. To ti kluci fotbalisti maj tak složitý jít na pivo, protože každej se s nima chce vyfotit, všude je můžou natáčet. Jediná fotka s cigaretkou nebo s pivem může znepříjemnit život obrovsky,“ říká.

„To my jsme měli výhodu, když jsme v tym velkým fotbali začli být známí v devadesátých letech nebo těsně po přelomu. Nebyly ty mobily s foťákama, nikdo nás nemoh vyfotit, jak blbneme někde na diskotékách nebo v restauracích.“

Jak vypadal „život po životě“, který přišel s koncem Švancarovy aktivní hráčské dráhy? A jaké pikantní historky se odehrávaly v zákulisí? Barvité a zcela autentické vyprávění bere čtenáře přímo do středu českého fotbalového dění.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Petr Švancara svou fotbalovou kariéru začínal v Zetoru Brno, v deseti přišel do Boby Brno, ve 20 letech hrál za Uherské Hradiště, poté za Staré Město. Profesionálně hrál v Česku a na Slovensku a připsal si jeden start v české reprezentaci do 21 let.

Po skončení kariéry zahájil spolupráci s Českou televizí jako fotbalový expert. Od července 2020 je hráčem týmu TJ Vilémovice. Vedle toho se objevuje v zábavných televizních pořadech a je častým hostem fotbalového diskuzního pořadu TIKI-TAKA.

Na knize Já su já: Život po životě, kterou vydalo nakladatelství XYZ, s ním spolupracoval Tomáš Klement.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět knih Já su já, napište nám až do pátku 31. května do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje zchátralý brněnský stadion, který se fanouškovská iniciativa pod Švancarovým vedením snažila svépomocí opravit?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme