Nejnavštěvovanější muzeum světa se znovu otevírá. Pařížský Louvre zaznamenal miliardové ztráty

Třicet tisíc uměleckých děl a miliony turistů ročně. To je pařížský Louvre – nejnavštěvovanější muzeum světa. Kvůli pandemii koronaviru bylo přes tři měsíce zavřené a přišlo za tu dobu v přepočtu o více než miliardu korun. V pondělí se muzeum částečně znovu otevírá.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařížské muzeum Louvre.

Pařížské muzeum Louvre. | Foto: Regis Duvignau | Zdroj: Reuters

„Důrazně doporučujeme, aby si návštěvníci prohlídku předem zarezervovali na internetu. Je tu možnost se objednat i na místě, ale jen pod podmínkou, že ještě budou volná místa,“ upřesnila pro televizi BFMTV zástupkyně ředitele muzea Leila Cherif-Hadriaová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolik lidí Louvre očekává v následujících týdnech a na jaká opatření se budou muset návštěvníci připravit? Poslechněte si celý příspěvek Martina Baluchy

Louvre otevírá 70 procent svých návštěvních tras. „Snažili jsme se otevřít co největší část muzea. Soustředili jsme se na ty nejnavštěvovanější expozice a na návštěvníky s rodinami. Například egyptské památky budou přístupné všechny a po celou dobu,“ doplnila.

Kvůli pandemii koronaviru budou v muzeu platit přísná hygienická opatření. Před obrazem Mona Lisy pracovníci nalepili kruhy, ze kterých se budou moct návštěvníci na obraz dívat a dodržovat přitom bezpečnou vzdálenost. Lidé budou muset mít také roušky a v muzeu nebudou otevřené šatny ani restaurace.

Miliardové ztráty

Popularitu muzea v posledních letech zvyšovali filmaři ale taky známí zpěváci. Před dvěma lety tam svůj hit natáčeli Beyonce a Jay Z. I díky této písni Louvre tehdy navštívilo přes 10 milionů návštěvníků a muzeum překonalo všechny rekordy.

Co spojuje Louvre s opioidovou krizí v USA? Sacklerovi. Muzeum zakrylo jméno kontroverzních dárců

Číst článek

To se teď ale mění. Kvůli pandemii koronaviru Louvre v létě očekává ve srovnání s loňskem jen čtvrtinový zájem. Až tři čtvrtiny návštěvníků jsou totiž ze zahraničí a s tím se samozřejmě pojí i velké finanční ztráty, které překračují v přepočtu miliardu korun.

„Už jsme přišli o 40 milionů eur. Je teď ale obtížné předpovídat budoucí ztráty. Všechno bude záležet na návštěvnosti a na tom, jestli přijedou i lidé z Evropy,“ řekl pro televizi BFMTV ředitel Louvru Jean-Luc Martinez.

Muzeum bylo zavřené přes tři měsíce. Za tu dobu se soustředilo na tvorbu podcastu a výukových videí.

Na stránkách Louvru jsou volně přístupné snímky například o tažení Napoleona Bonaparta do Egypta nebo minutové komentované prohlídky známých obrazů. Louvre pracuje s francouzským ministerstvem kultury na hlubších změnách a soustředí se hlavně na rok 2024, kdy má Paříž hostit letní olympijské hry.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme