Kyberšikanu je těžké odhalit, říká speciální pedagožka

Každý dvanáctý tuzemský středoškolák se setkal s kyberšikanou, tedy s urážlivými esemeskami, emaily nebo zesměšňováním na internetu. S takovými problémy přišel do styku i každý 33. dospělý. Společnost Commservis oslovila v průzkumu skoro dva tisíce lidí ve věku od 15 do 45 let. Ačkoliv na tom nejsme tak špatně jako v Evropě nebo Spojených státech, v Česku nemůže být za uvedené činy nikdo trestně stíhán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální síť Facebook. Ilustrační foto

Sociální síť Facebook. Ilustrační foto | Foto: Noemi Fingerlandová

"Je to skrytá forma šikany a objevuje se u nás poslední dva, tři roky. Je opravdu hodně těžké ji objevit. Často se objevuje na sociálních sítích, a proto se s ní potýkají i učitelé, kteří se s touto formou šikany nesetkali, a nevědí, jak ji řešit," říká speciální pedagožka Eva Fruhwirtová.

Pokud se týká právě učitelů, na jaké případy jste ve své praxi narazila?

Ty případy jsou hodně podobné, často jde o zakládání různých dehonestujících stránek na některé spolužáky nebo pomlouvačné komentáře, ale také to jsou nahrávky videí z různých šaten, školních chodeb a podobně. A netýká se to jen studentů, ale oběťmi jsou často i učitelé. Nahrávky se pak šíří mezi spolužáky, dalšími studenty školy, přidávají se k tomu různé komentáře a samozřejmě je to velmi nepříjemné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kyberšikaně se málo mluví, řekla ve Stalo se dnes speciální pedagožka Eva Fruhwirtová

Jak si s tím poradit? Zakázat mobilní telefony při vyučování?

Někteří kantoři s tímto názorem souhlasí, říkají, že mobilní telefony odvádějí pozornost studentů. Samozřejmě posílají smsky, hrají různé hry, surfují na internetu... Bylo by to asi jedno z možných řešení, ale asi ne to ideální.

Je potřeba o tom se studenty hovořit, upozorňovat. Zajímavé na tom průzkumu bylo, že spousta mladých lidí nevěděla, co to kyberšikana je. Až když jsme jim pojem vysvětlili, přiznali, že s ní zkušenost mají. Na tom je vidět, že je to věc, o které se málo mluví, a v tom vidím problém.

Je pravda, že v Česku za kyberšikanu nehrozí žádný výraznější trest?

Je to tak. Třeba ve Spojených státech je od roku 2006 kyberšikana federálním zločinem. U nás jsme v tomhle hodně pozadu. Učitelé mají například pouze metodické pokyny, jak tyto problémy řešit. Nicméně pokud se to týká dospělých lidí, často podnikatelů, tak tady není řešení, jak šikanujícího potrestat.

Veronika Sedláčková, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme