Karlova univerzita prověřuje práci generálního tajemníka CSU podezřelého z plagiátorství

Univerzita Karlova v Praze zkoumá, jestli generální tajemník bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Andreas Scheuer nepodváděl při psaní své doktorské práce. Údajně v ní měl použít dlouhé pasáže z textu, který vydala Spolková centrála pro politické vzdělávání ve spolupráci s Münsterskou univerzitou, aniž by uvedl zdroj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální sekretář bavorské CSU Andreas Scheuer

Generální sekretář bavorské CSU Andreas Scheuer | Foto: ČSÚ

Ředitel Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK Petr Jüptner Českému rozhlasu řekl, že po formální stránce byla Scheuerova doktorská práce v pořádku.

„Co se týče toho plagiátu, tak náš antiplagiátorský systém říká, že tam shoda s dostupnými elektronickými zdroji v těch databázích není. Předpokládám, že budeme reagovat i na to obvinění, které se objevilo v německých médiích, je možné, že univerzita, případně fakulta se bude snažit zajistit tu příručku, ze které údajně bylo citováno,“ uvedl Jüptner.

Pokud by se plagiátorství potvrdilo, pak by celý případ převzala a o dalším postupu rozhodla etická komise Univerzity Karlovy v Praze.

Kromě podezření z opisování je generální sekretář CSU obviňován i z neoprávněného užívání doktorského titulu. Scheuer na Univerzitě Karlově získal titul PhDr. a složil jen malý doktorát, což je obdoba magisterského titulu.

K používání doktorského titulu by ho ale v Německu opravňoval pouze zisk velkého doktorátu, tedy titulu Ph.D.

Andreas Scheuer se hájí tím, že v Bavorsku a Berlíně platí pro uznávání titulů jiná pravidla než ve zbývajících spolkových zemích, a že tím pádem nepodváděl.

Marcela Hálová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme