Hasiči Pardubického kraje zasahovali loni skoro u šesti tisíc událostí

Hasiči z Pardubicka pomáhali nejenom u požárů, ale do jejich kompetence spadalo například i vyproštění z výtahu nebo nouzové otevření bytu. Jejich asistence bývá i běžnou součástí pomoci při dopravních nehodách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči v Libereckém kraji mají novou budovu. Sestěhují se z různých míst

Hasiči v Libereckém kraji mají novou budovu. Sestěhují se z různých míst | Zdroj: ČTK

Mezi největší požáry loňského roku v kraji se rozhodně zařadil požár skladu společnosti Hedvikov v Ronově nad Doubravou. Oheň tady napáchal na začátku června škodu za 26 milionů korun. Příčinou byla technická závada na elektroinstalaci.

„Byl to časově náročný zásah složitý tím, že se jednalo o požár v třípodlažním objektu, takže musela být nasazena i výšková technika,“ říká vyšetřovatel pardubických hasičů Pavel Nejtek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadal uplynulý rok pro hasiče, zjišťovala Naďa Kubínková

Požáry si v loňském roce v Pardubickém kraji vyžádaly 6 životů, zranilo se celkem 44 lidí, z toho 14 hasičů.

„Samotný požár nese spoustu rizik od popálení, opaření, ale naštěstí to bývají drobnější zranění – vyvrtnutá noha, naraženiny na rukou, na nohou, protože dochází k tomu, že padají části konstrukcí při požáru. Někdy dojde k propadnutí v rámci stropů, které už po požáru nejsou pochozí,“ konkretizuje nejčastější zranění Pavel Nejtek.

Hasiči ale musejí být na všechny takové situace velmi dobře připraveni. Součástí výcviku je také trénink ve flashover kontejneru, který mají hasiči z celého kraje k dispozici ve Vysokém Mýtě.

„Každý z hasičů prochází tímto výcvikem, aby si dokázal představit, jaké podmínky panují v prostoru uzavřeném, jako může být i byt, rodinný dům, jakýkoli menší prostor, kde probíhá intenzivní hoření,“ vysvětluje Pavel Nejtek.

Flashover kontejner slouží k výcviku hasičů | Foto: HZS ČR

Prioritou hasičů při každém takovém požáru je samozřejmě podle Pavla Nejtka lidský život. V žádném případě si záchranáři nemůžou dovolit jakkoli situaci podcenit. Strach hasiče při zásahu je tedy přirozený a v přiměřené míře i přínosný, aby správným způsobem ovlivnil hasičovo chování.

Povolání hasiče je v dnešní společnosti uznávané. Vždycky musí ale fungovat na bázi přátelství a naprosté kolegiality. „Dopředu nejde člověk sám, ale vždy má za sebou, vedle sebe dalšího kolegu, který ho jistí. Vždy si musím být jist tím dalším svým kolegou, ať je to Petr nebo Pavel. Musíme se na sebe dokázat spolehnout a pomoci si,“ uzavírá Pavel Nejtek.

V loňském roce hasiči Pardubického kraje zaznamenali daleko méně výjezdů než v roce 2012. Tuto skutečnost přičítají jednak dlouhé zimě, ale také daleko pečlivější osvětě.

Marína Dvořáková, Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme