UEFA chce přátelské zápasy reprezentace nahradit Ligou národů. Česko a spol. to odmítají

Ačkoliv přátelská utkání nezvedají u fotbalových fanoušků takovou vlnu adrenalinu jako ta soutěžní, v těchto dnech jsou hlavním tématem v sídlech celé řady fotbalových asociací. Evropská fotbalová unie UEFA totiž hodlá výrazně pozměnit současnou tvář přátelských duelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický (v bílém)

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický (v bílém) | Zdroj: ČTK

Jako poražení by z této změny měly vyjít hlavně středně velké země, včetně České republiky.

„Pět asociací ze všech evropských není moc, ale pořád je to nějaká síla. Pokud budeme jednotní, tak můžeme dovést do cíle více záležitostí,“ nastiňuje generální sekretář české fotbalové asociace Rudolf Řepka podstatu zasedání, kterého se tento týden zúčastnila fotbalová vedení Slovenska, Rakouska, Polska a Maďarska.

Přehrát

00:00 / 00:00

UEFA chce přátelské zápasy nahradit Ligou národů

Chce, aby zde společně vytvořila taktiku na celou řadu společně palčivých problémů. Mezi hlavní témata patřily otázky týkající se bezpečnosti na stadionech nebo boje s ovlivňováním výsledků zápasů.

„Máme hodně společných problémů. Naše snažení velmi významně vnímá také UEFA a FIFA, protože tady měli své zástupce. Odprezentovali nám jakým způsobem nám mohou být nápomocní,“ uvedl předseda Slovenského fútbolového zväzu Ján Kováčik.

Problém, na který se ale ze strany UEFA reakce nedočkal, byly plánové změny v organizaci přátelských duelů. V nich totiž i podle Rudolfa Řepky UEFA výrazně podporuje myšlenku, která hraje v neprospěch středně velkých fotbalových zemí.

„UEFA podepsala memorandum s ECA (Evropská asociace klubů – pozn. red.). Jde o žhavé téma, kluby tlačí na to, aby reprezentačních zápasů bylo co nejméně,“ podotýká Řepka.

Atraktivní soupeři generují zisky

Jenže právě přátelské duely generují finanční zisky fotbalovým asociacím. Zvlášť, když se podaří sehnat k domácímu duelu hodně atraktivního soupeře. To by ale podle nové snahy UEFA, která chce přátelská utkání nahradit Ligou národů, už nebylo možné.

Země by totiž byly rozděleny až na devět výkonnostních skupin a hrát by mohly pouze s podobně silným týmem ze stejné skupiny. Češi by tak mohli zapomenout na prestižní duely se Španělskem nebo Anglií. A podobně jsou na tom i další státy, které se schůzky zúčastnily.

Při losování kvalifikace ME 2016 budou Češi ve druhém koši

Číst článek

„S modelem, jak ho chce UEFA uchopit, to bude složité. Nejde se zavděčit těm nejsilnějším, střední vrstvě i těm nejmenším. Nevyhovuje to zejména střední vrstvě, která je nejpočetnější,“ myslí si Řepka.

I proto spojilo síly pět středně velkých členů UEFA, aby mohli v této věci lépe prosadit svůj názor. V Praze se jim to ale ještě zatím nepodařilo.

„UEFA se k tomu nechtěla vyjadřovat. Před losem evropské kvalifikace 23. únorem bychom měli mít se zástupci UEFA mítink. Věřím, že tam už bude částečně nadnesen nějaký ten model a brzy to bude mít hmatatelný závěr,“ doufá Rudolf Řepka, který zároveň věří, že už rok fungující spojenectví přinese všem jeho členům pozitivní výsledky nejen v otázce plánované Ligy národů, ale třeba časem i při samotných volbách do výkonného výboru UEFA.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme