Dvě van Goghovy Slunečnice vystavují v Londýně, dochovaly se ale tři obrazy

Za 125 let se z van Goghových Slunečnic stala doslova kultovní umělecká díla. Dvě variace na stejné téma teď vedle sebe visí až do konce dubna v londýnské Národní galerii. Jde bezesporu o jednu z hlavních kulturních událostí tamní sezóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vincent van Gogh, Slunečnice z roku 1888 (vlevo) a 1889

Vincent van Gogh, Slunečnice z roku 1888 (vlevo) a 1889 | Foto: vangoghmuseum.nl, National Gallery London

Když se něco naposledy stalo v roce 1947 a teď se to má stát znovu, dá se to označit za dost velkou raritu. Milovníci van Goghových Slunečnic čekali skoro 67 let, aby na jednom místě znovu spatřili dvě verze slavného jednoho motivu.

„Primárním cílem je nabídnout návštěvníkům Národní galerie mimořádný bonbónek v podobě dvou skvělých obrazů, které jsou ve van Goghově kariéře navzájem úzce spjaté," uvádí ředitel sbírek Ashok Roy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O van Goghových Slunečnicích natáčel v Londýně Jiří Hošek

Rozdíly mezi oběma díly hledají návštěvníci sálu číslo 46 jak na samotných obrazech, tak na jejich rentgenových snímcích.

Jednu ze tří kopií, které slavný umělec namaloval později, zapůjčilo amsterdamské van Goghovo muzeum. Kopie je o něco vyšší, malířův podpis je na trochu jiném místě a taky barvy se poněkud liší.

„Při srovnání rentgenových snímků je jedním z nejzajímavějších zjištění, že podle struktury malby dokážeme objektivně konstatovat, že londýnský obraz předcházel amsterdamské kopii," konstatuje Ashok Roy.

Čtyři původní obrazy Slunečnic namaloval Vincent van Gogh pro výzdobu ložnice svého domku v Arles na počest příjezdu Paula Gauguina.

Do dnešních dnů se zachovaly tři. Kromě Londýna, visí další originál v Mnichově a poslední je pak součástí soukromé sbírky. Kopie má kromě Amsterdamu ještě Filadefie a Tokio.

„Dodnes se má stále zato, že Slunečnice hrají ve van Goghově krátké kariéře speciální roli. Naše představy ohledně umělcovy osobnosti dokládáme na těchto obrazech víc než na kterýchkoli jiných," soudí kurátor minivýstavy Christopher Riopelle.

Vidět dva obrazy Slunečnic na jednom místě je unikátní. Mít pohromadě tři, toho se nejspíš nikdy nedočkáme, myslí si Riopelle.

Jiří Hošek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme