Skiatlon rozhodl až závěrečný finiš, nejrychlejší byl Švýcar Cologna

Až cílová rovinka rozhodla o vítězi prvního běžeckého závodu na olympijských hrách v Soči. Zlatou medaili získal ve skiatlonu Švýcar Dario Cologna před Švédem Hellnerem a Norem Sundbym.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcar Dario Cologna se raduje v cíli skiatlonu ze zlaté olympijské medaile

Švýcar Dario Cologna se raduje v cíli skiatlonu ze zlaté olympijské medaile | Zdroj: ČTK

Do skiatlonu nastoupili z českých běžců Jiří Magál, Martin Jakš a Petr Novák. Lukáš Bauer úvodní olympijský závod vynechal, aby se mohl soustředit na svoji nejsilnější trať, kterou je patnáct kilometrů klasicky.

První část závodu se jela hodně takticky a na čele závodu se drželi všichni favorité. Bohužel úvod se nevydařil českým běžcům, kteří se vedoucích závodníků neudrželi a brzy začali nabírat ztrátu.

Tempo závodu udával od začátku vítěz Tour de Ski Martin Johnsrud Sundby z Norska, ale za ním se ve vláčku drželi všichni hlavní favorité, Dario Cologna, Thomas Hellner nebo Petter Northug. Vpředu nechyběli ani domácí Rusové Legkov, Poltoranin a Vylegžanin.

Po tradičním přezouvání před bruslařskou částí byl na čele švédský běžec Daniel Richardsson, kterého následoval Nor Sundby s krajanem Nelsonem. Nejrychlejším Čechem v první polovině závodu byl Martin Jakš na sedmatřicátém místě se ztrátou 1:22 min., Jiřímu Magálovi patřila šestačtyřicátá pozice s odstupem 1:57 min., o jednu příčku za ním se přezouval Petr Novák.

Pančochová upadla ve 2. jízdě a ve finále slopestylu skončila pátá

Číst článek

V posledním pětikilometrovém okruhu už se začalo lehce taktizovat a tempo lehce zpomalilo, což pomohlo hlavně závodníkům, kteří umí závěrečný finiš. Na čele se tak začal stále častěji objevovat Northug, aktivní byli i Vylegžanin, Hellner, Cologna a Sundby.

V posledním stoupání se dostal do kolize Northug s Legkovem, což bylo osudné hlavně pro domácího Legkova, který zlomil hůlku, ale výrazně ztratil i největší favorit Northug. Před závěrečným sprintem se utrhla čtveřice Cologna, Hellner, Vylegžanin a Sundby.

V cílové rovince první zaútočil Švýcar Dario Cologna a jeho soupeři už na jeho nástup nedokázali reagovat. Druhý nejlepší byl v dramatickém závěru Švéd Hellner, bronzovou medaili získal Sundby z Norska.

Nejlepším Čechem byl Martin Jakš na osmadvacátém místě, Petr Novák doběhl třicátý šestý a Jiří Magál čtyřiačtyřicátý.

Běh na lyžích:
Muži - skiatlon 2x15 km:
1. Cologna (Švýc.) 1:08:15,4 hod., 2. Hellner (Švéd.) -0,4, 3. Sundby (Nor.) -1,4, 4. Vylegžanin -1,5, 5. Černousov (oba Rus.) -13,6, 6. Gaillard (Fr.) -14,4, 7. Richardsson (Švéd.) -16,3, 8. Dürr (Rak.) -16,6, 9. Manificat (Fr.) -18,2, 10. Nelson (Švéd.) -22,3, ...28. Jakš -2:36,7, 36. Novák -3:13,1, 44. Magál (všichni (ČR) -4:34,1.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme