Zeman čelí kritice kvůli návštěvě uzbeckého prezidenta Karimova

Na Pražský hrad dnes dorazí další petice občanských iniciativ, které žádají prezidenta, aby pečlivěji vážil, jaké hosty zve do Prahy na státní návštěvu. Včera vyzvala Miloše Zemana otevřeným dopisem společnost Člověk v tísni a desítky dalších lidskoprávních organizací, aby zrušil blížící se únorovou návštěvu uzbeckého prezidenta Islama Karimova, který je obviňován z vážného porušování lidských práv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Zdroj: Reuters

K nejhlasitějším kritikům Karimovovy cesty patří i organizace Human Rights Watch. „Tahle návštěva je velmi zvláštní, protože pro ní není žádný aktuální důvod. Není ani obchodní, který by ospravedlňoval schůzku na takovéto úrovni,“ říká Andrew Stroehlein z Human Rights Watch.

Miloš Zeman v této souvislosti ale tvrdí, že Karimova pozval už jeho předchůdce Václav Klaus. Organizace na ochranu lidských práv to ale nepovažují za podstatné, podle nich by český prezident měl setkání zrušit, protože vládnoucí režim v Uzbekistánu patří k nejrepresivnějším na světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem ve vysílání Českého rozhlasu byl Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře

„Karimov je vzhledem k diktatuře v Uzbekistánu mezinárodním vyděděncem. Uzbekistán ale není jen o diktatuře, je to jedna ze dvou či tří nejhorších zemí na světě, co se dodržování lidských práv týče. Máte Severní Koreu, Eritreu a Uzbekistán, kde jsou političtí vězni, kde jsou tisíce obyvatel zavřených jen kvůli jejich víře, kde jsou lidé mučeni, atd.," vypočítává Andrew Stroehlein.

Podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka se jedná o standardní prezidentskou návštěvu, která má mnoho důvodů.

Human Rights Watch spolu s dalšími organizacemi pak na Miloše Zemana apelují, aby v případě uskutečnění návštěvy Karimova požádal o vysvětlení vážného porušování lidských práv. Zároveň chtějí, aby prezident svolal tiskovou konferenci, na které budou zveřejněna témata schůzky.

V každém případě ale Andrew Stroehlein považuje případný přílet Islama Karimova do Prahy za těžko omluvitelný, a také paradoxní až tragikomický: „Uvidíme, jak vůdce jednoho z nejvíce autoritářských režimů přistává na Letišti Václava Havla. Jak letadlo muže, který zadržuje tisíce politických vězňů, dosedne na letiště pojmenované po jednom z nejznámějších bývalých politických vězňů na světě. Co tím chceme vzkázat? Že zcela zapomínáme na naší historii, že je česká paměť tak krátká?"

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře na to reaguje připomenutím, že sám Václav Havel se s Islamem Karimovem sešel osobně.

Podle Kmoníčka je ale dobře, že se veřejná debata vede: „Já myslím, že je velmi dobré, že tento dialog veřejně vedeme, ale buďme v něm faktičtí, přesní, a nikoli hysteričtí.“

Robert Mikoláš, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme