Salman Rushdie žije pod hrozbou smrti už 25 let. Fatva stále platí

Celé čtvrtstoletí už britsko-indický spisovatel Salman Rushdie žije s vidinou, že ho kdokoli a kdykoli může zabít. Začalo to přesně před 25 lety – 14. února roku 1989 – fatvou neboli náboženským výnosem íránského vůdce ajatolláha Chomejního.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatel Salman Rushdie - archivní foto

Spisovatel Salman Rushdie - archivní foto | Foto: David Shankbone

Fatva, která požaduje Rushdieho smrt, nebyla nikdy odvolána. Důvodem k jejímu vyhlášení bylo Rushdieho román Satanské verše, ve které vystupuje v nelichotivých souvislostech – jak se muslimům zdá – prorok Mohamed.

Přehrát

00:00 / 00:00

O 25. výročí vyhlášení fatvy nad spisovatelem Salmanem Rushdiem mluvil komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

I po letech je autor na svou knihu pyšný:

„Jsem sice starší, ale pořád jsem tentýž spisovatel. Jsem na tu knihu hodně hrdý. Jako skvělý posun hodnotím fakt, že na rozdíl od minulosti dnes lidé mohou číst Satanské verše jako román, a nechodí kolem něj jako kolem horké kaše,“ řekl Salman Rushdie.

Satanské verše napsal Salman Rushdie ve stylu magického realismu. Mnohavrstevné dílo vykresluje rozpory mezi způsobem vnímání rozdílných kultur, především muslimské mystiky a západního racionalismu.

Mezitím iránský stát, a to v době vlády reformistického prezidenta Chátamího, slavnostně slíbil, že o Rushdieho smrt usilovat nebude.

Přesto musí mír Rushdie o svůj život obavu, protože fatva dosud nebyla odvolána. Íránci dokonce tvrdí, že by to mohl udělat samotný ajatolláh Chomejní. Ten tak ale za svého života neučinil.

Navíc odměna vypsaná jednou konzervativní náboženskou íránskou nadací za hlavu Salmana Rushdieho už činí 2,5 milionu eur.

Milan Slezák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme