Jsem přesvědčený, že to Petr Bolek zvládne, říká plzeňský kapitán Horváth

Fotbalisté Plzně se v Doněcku připravují na odvetný zápas prvního kola play-off Evropské ligy. Oproti prvnímu zápasu, ve kterém remizovali 1:1, se nebudou moc spolehnout na zraněného brankáře Kozáčika, kterého nahradí Petr Bolek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Horváth v prvním utkání play off Evropské ligy proti Šachťaru Doněck

Pavel Horváth v prvním utkání play off Evropské ligy proti Šachťaru Doněck | Zdroj: ČTK

„Už jsme nějaké velké stadiony objeli. Sice jsem nechytal, ale atmosféru jsem zažil. Ať na Bayernu nebo na City, takže věřím, že tohle problém nebude.“

Velké fotbalové stadiony, jako je také moderní Donbas aréna v Doněcku, si zatím prohlížel jen jako náhradník. Petr Bolek ale věří, že ho to v duelu na půdě favorizovaného Šachtaru nebude nijak limitovat, a stejně tak doufá, že mu neuškodí ani skoro věčná pozice náhradníka.

„Kdybych to měl brát takhle, tak bych tam ani nemohl jít. Určitě to bude jiné, kdybych říkal, že ne, tak je to blbost. Snad nebude znát, že budu nervóznější, a budu se snažit adaptovat co nejrychleji.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V odvetě play off Evropské ligy nastoupí za zraněného Kozáčika v plzeňské brankce Petr Bolek

Ještě před několika lety přitom dlouhodobě zářil ve slovenské Senici, kam se na něj jezdil často dívat i tehdejší trenér Plzně a dnes už kouč národního týmu Pavel Vrba. Předloni v létě také Petr Bolek na západ Čech přestoupil, jenže v brance Viktorie odchytal jen tři úvodní ligové zápasy minulé sezony.

Ten v pořadí třetí mu stejně jako celému týmu nevyšel, ale on už na rozdíl od hráčů v poli novou šanci nedostal. Až tak, že se veřejně spekulovalo o možném odchodu devětadvacetiletého gólmana.

„V Plzni se cítím dobře, i přestože nechytám. Byly to spíše spekulace, o kterých jsem ani nevěděl, takže jsem to ani neřešil. V ten moment tam zklamání bylo, ale trenér se tak rozhodl a vracet se k tomu, to by bylo celkem nešťastné,“ říká Petr Bolek, který se teď o to víc dívá na svůj nejbližší duel na stadionu Šachtaru.

Nový kouč Plzně Dušan Uhrin mladší na něj ukázal, hned jak bylo jasné, že bude kvůli zranění chybět obvyklá jednička Matúš Kozáčik. Ostravský odchovanec se tak poprvé po roce a půl připravuje na soutěžní zápas s vědomím, že v něm bude chytat.

„Nemělo by se to úplně lišit, ale když jsem byl rok a půl bez ostrého zápasu, tak budu přípravu více vnímat. Je i rozdíl, když člověk ví tři dny dopředu, že bude chytat.“

Plzeňští fotbalisté remizovali se Šachtarem Doněck 1:1

Číst článek

Rozdíl to možná bude i pro spoluhráče, kteří mohou být na Matúše Kozáčika zvyklí, ale neznamená to, že by Petru Bolkovi před důležitou odvetou nevěřili.

„Je to kluk, kterému není dvacet let. I pro něj to bude výjimečný zápas. Dovedu se vžít do jeho pozice, kdy jako hráč dlouho nehraješ, ale jsem přesvědčený o tom, že to zvládne. Pozoruju ho každý den na tréninku, takže znám jeho kvality a strach o něj určitě nemám,“ tvrdí kapitán Pavel Horváth.

Myslí tím také přípravné duely, ve kterých obvyklý náhradník pod koučem Dušanem Uhrinem mladším pravidelně dostával šanci. Mohl to být prozíravý tah nového trenéra, což by teď Petr Bolek určitě rád dokázal.

„Za trenéra Vrby jsme s Romanem Pavlíkem nedostávali moc šancí ani v přípravných zápasech, což nebylo úplně ideální. Teď to bylo rovnoměrně rozložené a to je určitě plus,“ těší se na odvetný zápas Petr Bolek.

V hlavě se snaží co nejlépe připravit na to, co ho v odvetě může potkat. „Představuji si, jak by to mohlo být, a koukám na hráče, kteří budou hrát proti nám. Ale není to tak, že bych nad tím pořád seděl.“

Na případný penaltový rozstřel, který by přišel na řadu za stavu 1:1 i po prodloužení, by prý ale bylo troufalé v tuto chvíli myslet. „To jsme daleko,“ uzavřel Petr Bolek.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme