Starý mlýn ve Vodňanech se proměnil v moderní vzdělávací středisko

Unikátní prostory získali vědci v jihočeských Vodňanech. Zrekonstruovaný starý mlýn nabízí vědcům z celého světa zkoumajícím životní prostředí prostor pro setkávání i výzkum. Stará se o něj Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov rybníka Velké Dářko na Žďársku

Výlov rybníka Velké Dářko na Žďársku | Foto: Hana Mikulincová

Se samotnou budovou mlýna se pojí silný příběh. Židovská rodina Brocků, která jej kdysi vlastnila, byla násilně deportována do Terezína a vyvražděna. Stavba potom patřila rodině, která sympatizovala s nacistickým režimem.

„Je to pro nás místo, kde bychom možná mohli napravit to, co také přinášel holocaustu. Nechuť lidí spolu diskutovat, vyměňovat si informace. A nedopouštět se nikdy takových činů, které byly odnepaměti a bohužel pořád jsou,“ říká Otomar Linhart, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod.

Čím je středisko, které je jediné svého druhu v české republice, už od počátku pro vědce z celého světa tak atraktivní?

Přehrát

00:00 / 00:00

O moderním vědeckém středisku ve Vodňanech informovala reportérka Mária Pfeiferová

„Zabýváme se jedinečnou činností, která přitahuje vědce z Evropy i ze světa. Chováme různé druhy ryb, které jsou pro ně unikátní, byť pro nás normální: kapr, jeseter, lín a další euroasijské druhy. Tím, že jim je můžeme nabízet, stáváme se pro ně výjimeční,“ vysvětluje Linhart.

První setkání vědců, které má v důsledku pomoci vědcům sdílet laboratoře ke společným experimentům na rybách, je v mlýně v těchto dnech.

„Ten prostor je ve Vodňanech jedinečný, protože nám poskytuje možnost uspořádat konference nebo workshopy s veškerým zázemím pro až sto účastníků,“ říká jeden z účastníků Pavel Kozák.

Projekt fakulty od počátku vítá i rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. „Úžasně položené místo, nádherně zrekonstruovaný mlýn, který je opravdu jako stvořen pro to, aby se sem sjížděli vědečtí kolegové, výzkumní pracovníci, pedagogičtí pracovníci. A aby rokovali ve worskshopech nejen s rybářským zaměřením,“ tvrdí.

Prostředí pro světovou vědu se fakultě podařilo zrekonstruovat za 43 milionů korun.

Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme