Karlovarský stacionář potřebuje více lůžek pro seniory s Alzheimerovou chorobou

Lidí s Alzheimerovým onemocněním celosvětově přibývá. A to nejen u pacientů v důchodovém věku, ale u stále mladších jedinců. Zároveň je problém s nedostatkem odborných pečovatelů a zařízení. Světový trend sleduje i Farní charita, která sídlí v městské části Stará Role v Karlových Varech. A proto chce své služby rozšířit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři (ilustrační foto)

Senioři (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Farní charita v loňském roce reorganizovala některé služby, které poskytovala nemocným seniorům. Výsledkem je jediné certifikované pracoviště se zaměřením na péči o pacienty s touto vážnou diagnózou.

Jenže současná kapacita deseti lůžek nestačí. Podle ředitele charitní organizace Aleše Klůce je potřeba oddělení posílit o dalších nejméně pět míst.

„V loňském roce vyšla světová zpráva o vývoji Alzheimerovy choroby. A ta říká, že zhruba v následujících 40 letech dojde k tomu, že přibližně polovina seniorů bude trpět nějakým typem demence a převažovat bude skutečně Alzheimerova choroba,“ říká Klůc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozšiřování karlovarského stacionáře informovala reportérka Pavla Sofilkaničová

„Ten trend je naprosto zřejmý. Jde jen o to, jak se na to připravit, abychom nejen těm nemocným seniorům, ale zejména jejich rodinám, mohli pomoci. Aby rodiny mohly dál fungovat, dál pracovat, vydělávat, žít svým běžným životem,“ vysvětluje.

S tím souvisí stavební úpravy stacionáře a potřebné vybavení. Nyní se shánějí peníze.

„Teď jsme ve fázi studie, která bude stát přibližně 40 tisíc korun. Ze studie vyplyne cena, za kterou bude možné nemovitost zrekonstruovat. Dnes odhadujeme, že to bude kolem dvou tří milionů korun, ta úspornější varianta,“ informuje Klůc.

Týdenní stacionář Farní charity ve Staré Roli se navíc letos potýká s nízkými dotacemi. Roční provozní náklady podle předběžného odhadu dosáhnou téměř čtyř milionů korun. Státní příspěvek ale pokryje asi jen patnáct procent.

Vedení charity se odvolalo u Ministerstva práce a sociálních věcí. Pokud stát nakonec nepomůže, organizace se chystá požádat o mimořádnou pomoc Karlovarský kraj a magistrát.

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme