Pro paralympioniky jsou lyžařské tratě v Soči fyzicky i technicky náročné

Na paralympiádě se poprvé představili také lyžaři. V super G v kategorii sedících startoval Oldřich Jelínek a mezi zrakově postiženými se s trasérem Miroslavem Máčalou představil Patrik Hetmer. Ani jeden z nich ale cílovým prostorem neprojel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český paralympionik Oldřich Jelínek

Český paralympionik Oldřich Jelínek | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Pro handicapované sportovce jsou na paralympiádě jednotlivé tratě fyzicky i technicky náročné. S jejich zdoláním mají problémy. Měli by je i zdraví lyžaři.

„Bylo to těžký start. Měl jsem na téhle trati jeden trénink sjezdu, mám přes osm let starou monoski a na tyhle rychlostní disciplíny je už zřejmě překonána. Nyní jsou lepší monoski, které mají lepší geometrii a lépe tlumí,“ popsal pocity po skončení super G Oldřich Jelínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro české paralympioniky jsou lyžařské tratě v Soči fyzicky i technicky náročné

Už po příletu věděl, že paralympiáda nebude jen o sportovním umění, ale také o odvaze. „Tohle bylo o osobní statečnosti, sebrat síly a vydat se do závodu. Nebylo to jednoduché, těžší závod jsem asi ještě nejel,“ podotýká Jelínek, který se na hry se připravoval ve Špindlerově Mlýně. Trénovat mohl klasický i obří slalom.

„Super G se u nás moc trénovat nedá, do tohohle ostrého závodu jsem šel ze dvou tréninků. Nemyslím si, že jsem tak špatně, ale trať mě dostala. V jednom místě, kde se jelo 110 kilometrů v hodině, už to moje monoski zkrátka neunesla,“ hodnotí.

Spravit chuť si Jelínek může především při obřím slalomu. To, že nedokončil super G, není žádná ostuda. Naopak handicapovaní sportovci zaslouží uznání. Sport je pro ně obrovskou výzvou a také motivací.

Platí to i o Patriku Hetmerovi. Startuje mezi zrakově postiženými. Ani jemu nebylo dopřáno nedělní závod dokončit. „Dorazili jsme někam do poloviny. Začátek byl celkem v pohodě, následující prudký kopec jsme sjeli, ale na tom druhém jsme to rozjeli natolik, že jsem to neustál,“ hodnotí svůj závod.

Patrik Hetmer (vlevo) se svým trasérem Miroslavem Máčalou.JPG | Foto: Pavel Petr

Poté co nedojel, neskrýval zklamání. Zároveň hledal i pozitiva. „Jeli jsme v podstatě třetí Super G v životě, tahle disciplína tady pro nás byla trochu navíc. Nevyli jsme si potřebné body, pustili nás na divokou kartu. Zklamání to je, ale život jde dál,“ tvrdí Hetmer.

Největší očekávání se tak upínají k rychlým disciplínám. „V superkombinaci by nám to mohlo vyjít a v superobřím slalomu jsme neměli ve velkých závodech srovnání s absolutní světovou špičkou. Uvidíme se s nimi vlastně poprvé,“ uzavřel Hetmer.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme