Oprava gymnázia v Hradci byla o třetinu levnější, než památkáři čekali. Je to podle nich vidět

Šest stovek studentů se mohlo v úterý vrátit do opravené budovy královéhradeckého gymnázia Josefa Kajetána Tyla. Kraj za rekonstrukci zaplatil 100 milionů korun, spokojený ale není. Památkáři čekali vyšší standard, ale i vyšší cenu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oprava historické budovy architekta Josefa Gočára vyšla na téměř 100 milionů korun

Oprava historické budovy architekta Josefa Gočára vyšla na téměř 100 milionů korun | Zdroj: ČTK

Ředitel gymnázia Robert Novák je rád, že se podařilo na zevrubnou rekonstrukci budovy navržené architektem Josefem Gočárem najít peníze. Místy se ale pozastavuje nad kvalitou odvedené práce.

„Málokdo si dneska uvědomuje, že kvalitu dělá detail. Některé věci se proto budou ještě o prázdninách předělávat,“ říká ředitel Novák.

Na rekonstrukci dohlíželi památkáři. Požadovali například vyjmutí oken a dveří, jejich renovaci a návrat na původní místo.

Výběrové řízení vyhrála stavební firma Prima Hradec Králové s nabídkou 67,5 milionu korun, nakonec ale město zaplatilo 100 milionů. Podle projektu měly práce stát asi o 20 milionů víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nepovedené rekonstrukci královehradeckého gymnázia natáčel reportér Jiří Fremuth

Jednatel společnosti Jaroslav Javorský vysvětluje, že často by bylo lepší některé prvky nahradit replikami.

„To jsou stanoviska památkářů, podmínky jejich zadání mi neovlivníme,“ dodává jednatel společnosti Prima Hradec Králové Javorský. Problémy byly především s truhlářskými pracemi, kdy bylo třeba renovovat již několikrát opravované prvky.

S některými detaily není spokojený ani architekt Pavel Tušl, který rekonstrukci projektoval.

Architekt Josef Gočár navrhnul budovu dnešního Gymnázia Josefa Kajetána Tyla v Hradci Králové v roce 1923. Realizovaná byla v letech 1925 až 1927. Je charakteristická třípatrovým hlavním průčelím a monumentálním vstupem. Ze zvýšeného nároží vybíhají dvě dvoupatrová křídla. Kombinace režného zdiva a cementových omítek na fasádách a skladba hmot tvoří působivý kontrast a vyváženou architektonickou kompozici.
Zdroj: archiweb.cz

„Očekávali jsme vyšší standart oprav detailů památkové části,“ komentoval s tím, že cenu oprav odhadoval na 140 až 150 milionů korun.

Podle sociálnědemokratického hetmana Královehradeckého kraje Lubomíra France je prvotní problém v tom, že podle zákona o veřejných zakázkách vyhrává nejlevnější nabídka.

„Není možné, aby investor si nemohl aspoň částečně vybrat dodavatele, se kterým má dobrou zkušenost a který nabízí přiměřenou cenu,“ myslí si hejtman Franc.

Příliš nízká cena podle něj přináší podobné problémy. Věří ale, že změnu přinese novela zákona o veřejných zakázkách, kterou připravuje ministerstvo pro místní rozvoj.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme