Bublava nemusí firmě Skanska platit 19 milionů za stavbu nedokončeného aquaparku

Obec Bublava nemusí stavební firmě Skanska platit 19 milionů korun za část nikdy nedokončeného akvaparku. Naopak Skanska musí obci zaplatit státní dotaci 57 milionů korun, které obec za první část stavby zaplatila ze státních dotací. Rozhodl o tom sokolovský soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedostavěný akvapark v obci Bublava

Nedostavěný akvapark v obci Bublava | Foto: Obec Bublava

„Nebyla řádným způsobem vytvořena vůle obce, kterou podle předchozích právních předpisů mohl starosta projevit, ale nikoli vytvořit,“ řekl soudce Jaroslav Simet. Tehdejší starosta Bublavy totiž nepožádal o souhlas na stavbu aquaparku zastupitelstvo a jednal za obec sám.

„Obecní zastupitelstvo mělo vědět, co bude Bublava stavět, kolik to bude stát, jaká to pro obec bude zátěž a jestli se na projekt podaří sehnat dotace,“ zdůvodnil své rozhodnutí soudce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud zabývající se aquaparkem v Bublavě navštívila Andrea Strohmaierová

Současné vedení obce rozhodnutí soudu vítá. „Je to dobrý pocit po tolika letech. Teď se teprve ukazuje pravda, kdo rozhodoval za obec a jestli na tom obec nese vinu,“ těší starostu Bublavy Igora Jirsíka.

Rozsudek sokolovského soudu je nepravomocný. Skanska se k němu před doručením jeho písemné podoby vyjadřovat nebude.

Torzo aquaparku se během let stalo rájem pro zloděje a strašákem obyvatel obce. „Stavět aquapark bez vody jsou vyhozené peníze,“ říká Ladislav Časta, který bydlí nedaleko stavby.

„Z původně skromného projektu bazénu vznikl za minulého vedení radnice zbytečné ambiciózní projekt horského aquaparku, na který teď doplácejí v Bublavě úplně všichni,“ uvědomuje si starosta obce Igor Jirsík.

Projekt ale stále má i své zastánce. „Aquapark byl naprosto v pořádku a je v pořádku i dnes, ale vedení obce nechce,“ obhajuje Jan Štrunc, který stavbu organizoval.

Stavba začala v roce 1999 a zaplatit ho měla státní dotace. Ta ale přestala přicházet a práce se zastavily.

Andrea Strohmaierová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme