FIS Masters v Peci pod Sněžkou láká i vitální lyžaře seniory

Nejstarší závodník 87, nejstarší závodnice 74 let - Pec pod Sněžkou hostí o tomto víkendu mezinárodní závody lyžařů FIS Masters. Poměřují se na nich závodnici od třiceti let výše. Do Krkonoš se jich sjelo 180 z celého světa. Možná už nejsou tak rychlí jako za mlada, elán jim ale nechybí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní lyžování

Zimní lyžování | Foto: Fotobanka stock.xchng, Mihai Tamasila

Do Krkonoš přijeli závodníci z Evropy i zámoří, ale také z lyžařsky exotických zemí - třeba Řek Apostolos Katigiannis z Řecka.

„Moc si to tady užívám, vše je perfektně zorganizované a všichni jsou tady milí a vstřícní. Také lyžování je tady moc pěkné,“ řekl v cíli slalomu udýchaný Řek navzdory chladu a deštěm rozmočené sjezdovce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Elán seniorských lyžařů zachytil Jiří Fremuth

Jihoeropan patří k těm mladším závodníkům. O 45 let starší Slovák František Dolník se narodil v roce1933 a na lyžích stál poprvé ještě před válkou.

„Můj otec byl lesník a na chodbě v chalupě, byly otcovy lyže, kožené boty a to byly naše první kroky. Okolo hájovny, po stráních.“

Seriál amatérských závodů FIS Masters objíždí s kamarády, ale k Peci má speciální vztah.

„Zdejší organizace a závod - to je lákadlo, magnet. Sem se nejvíce těšíme. Do Pece.“

Jako druhý nejstarší muž starovního pole má František Dolník číslo dvě. Jedničkou mezi ženami je pak Rakušanka Edith Gallobová - za dva týdny ji bude75 ažije poblíž alpského Schladmingu.

„Tyhle závody to je pro mě veliká zábava. Máme tady spoustu přátel a moc si to užíváme. Lyžovat jsem začala jako malá holčička, skončila jako juniorka a na lyže si opět stoupla až v 55 a baví mě to dodnes,“ dodává usměvavá Rakušanka, která se ráno s přáteli schovala před deštěm v baru pod sjezdovkou.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme