Z památníku sovětských internacionalistů zmizely problematické nápisy

Z památníku sovětských internacionalistů na Olšanských hřbitovech v Praze zmizely desky s nápisem na jejich oslavu. Pomník vznikl teprve nedávno, odhalili ho 15. února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontroverzní pomník internacionalistům na pražských Olšanských hřbitovech

Kontroverzní pomník internacionalistům na pražských Olšanských hřbitovech | Zdroj: ČTK

Z pomníku zmizely dvě tabule. Na jedné byl český nápis, druhý byl v azbuce a oslavoval sovětské internacionalisty, kteří v roce 1968 okupovali Československo. Přesně zněl Na věčnou slávu a památku padlým vojínům internacionalistům a mírotvorcům.

Začátkem týdne se o pomníku začalo víc mluvit na veřejnosti a začala se objevovat kritika poté, co o něm informoval server Echo24. Pak nápisy zmizely, včera odpoledne už tam nebyly. Náhodou to zjistil ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený.

„Je to reakce na to, jak negativní ohlasy to vzbudilo. Pán, se kterým jsem mluvil, mi to podal tak, že to rozhodně nebylo cílem a že zváží jinou verzi nápisu. Zítra s ním mám schůzku, kde budeme o této věci mluvit. Uvidíme, jestli se shodneme na tom, co by tam mělo, nebo nemělo být,“ říká.

Organizací, která si vybudování památníků objednala, je sdružení veteránů z války v Afghánistánu Afganvet.

Zakázat pomník je problematické

Když někdo požádá o vybudování pomníku, řeší se hlavně technické parametry. A pokud tam není něco vyloženě urážlivého nebo rasistického, není moc možností, jak pomník zakázat nebo po jeho vybudování odstranit. Proto se mohl i tak kontroverzní text na hřbitov dostat.

„Nikde není zmíněna ani žádná možnost cenzurovat texty na pomnících. Bavíme se zde tom, že je to hrobové místo, na kterém je pomník,“ upozorňuje ředitel Červený a dodává:

„Přestože v tom hrobovém místě nejsou žádné ostatky, je tam legitimně uzavřená smlouva o nájmu hrobového místa podle zákona o pohřebnictví. My takovou možnost nemáme ani z titulu zákona o pohřebnictví, ani z titulu řádu pohřebiště.“

Odhalení pomníku se letos v únoru účastnili i lidé v uniformách. Podle informací časopisu Týden to byli členové občanských sdružení a bývalí vojáci, kterým je dovoleno nosit uniformu.

Kontroverzní pomník internacionalistům na pražských Olšanských hřbitovech | Foto: ČTK

Martin Karlík, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme