Pátrání po malajsijském letadle pokračuje, nové snímky ukázaly 122 objektů

Mezinárodní týmy po pauze vynucené špatným počasím obnovily v Indickém oceánu pátrání po zmizelém malajsijském letadle. Podle nových satelitních snímků je v blízkosti prohledávané oblasti asi 122 objektů. Žádnou konkrétní část Boeingu 777 se ale zatím najít nepodařilo. Oznámil to malajsijský ministr obrany a dopravy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference malajsijského ministra obrany a dopravy Hišamudína Husejna k obnovení pátrání po letu MH370

Tisková konference malajsijského ministra obrany a dopravy Hišamudína Husejna k obnovení pátrání po letu MH370 | Foto: Kateřina Procházková

Na tiskové konferenci opět potvrdil, že v pátrání se bude pokračovat. „Nikdy to nevzdáme,“ slíbil.

Na lokalizování trosek z letu MH370 spolupracuje mezinárodní tým odborníků včetně britské společnosti Inmarsat, která potvrdila poslední polohu Boeingu v Indickém oceánu.

V současnosti má tým informace o 122 objektech v oblasti, některé z nich jsou velké až 24 metrů. Předměty jsou rozptýlené na ploše asi 400 čtverečních kilometrů. Několik podezřelých věcí na hladině navíc opět zaregistrovala letadla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z malajsijské metropole Kuala Lumpuru se s nejnovějšími informacemi o pátrání po letu MH370 přihlásila zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Pokračují i pátrací akce pod velením Australanů, kterých se účastní 12 letadel a dvě lodě.

„Austrálie rozdělila prohledávanou oblast na západní a východní sektor. Dnes se zlepšilo počasí, a nad každý sektor tak mohlo zamířit šest letadel.“

„Jsou mezi nimi letouny Austrálie, Číny, Spojených států, Japonska, Jižní Koreje a Nového Zélandu. Do hledání jsou nyní zapojené dvě lodě,“ vyjmenoval malajsijský ministr obrany a dopravy Hišamudín Husajn.

Oficiálně má oblast hledání rozlohu půldruhého milionu čtverečních kilometrů, aktuální pátrání se má zaměřit na plochu o velikosti Česka.

Premiér Tony Abbot slíbil vložit do akce veškeré prostředky a podotknul, že na planetě zřejmě neexistuje méně přístupný region.

Pochyby, rozčarování, nejistota

Zmizení malajsijského letounu je v Kuala Lumpuru, odkud 7. března odstartoval do Pekingu, pro většinu lidí stále nevyřešenou záhadou.

Let MH370 zmizel v noci na 8. března na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě. Po několika hodinách letu se zřítil do Indického oceánu západně od australského města Perth. Vyšetřovatelé už dříve vyjádřili podezření, že stroj někdo záměrně odklonil tisíce kilometrů od plánované trasy. Spekuluje se o únosu či sabotáži, vyloučeny nejsou ani technické problémy.

Malajsijské aerolinie nepřinesly už třetí týden žádné hmatatelné důkazy o tom, že se stroj zřítil do Indického oceánu, o čemž v pondělí informoval malajsijský premiér Nadžíb Abdul Razak s odvoláním na analýzu satelitních snímků.

Mezi lidmi panuje rozčarování a nejistota. Na letišti v Kuala Lumpuru například uzavřeli zeď, na kterou mohli lidé psát vzkazy pro blízké a pasažéry letu MH370.

Údajně kvůli bezpečnosti. Dostat se k ní ale dá přes muslimskou modlitebnu. Nikdo však o incidentu nechce moc mluvit.

„Předpokládá se, že letadlo spadlo do Indického oceánu. Ale nejsou žádné trosky. A jejich hledání bude jistě dlouho trvat, v tak velké části oceánu to určitě nebude jednoduché,“ svěřil se Českému rozhlasu jeden z obyvatel Kuala Lumpuru.

Číňané podali žalobu

Čínští příbuzní pasažérů malajsijského letadla, kteří vytvořili takzvanou skupinu Relatives Committee, si mezitím u soudu ve Spojených státech stěžují na malajsijské aerolinie i firmu Boeing kvůli tomu, že neposkytují dostatečné důkazy a informace.

Pozůstalí chtějí, aby soud prověřil možné konstrukční vady stroje. Mezi pasažéry letu z Kuala Lumpuru do Pekingu převažovali právě Číňané. K žalobě se zatím nikdo nevyjádřil, měla by se řešit zítra.

Pátrání po zmizelém letounu Malaysia Airlines | Foto: ČTK

Jan Prokeš, Kateřina Procházková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme