Češi porazili v Davis Cupu Japonce 5:0, Veselý si první vítězství užil

Za rozhodnutého stavu ve čtvrtfinále Davis Cupu nejprve zvýšil české vedení v úvodní nedělní dvouhře 40. hráč žebříčku ATP a jednička týmu Jaroslava Navrátila v Japonsku Lukáš Rosol na 4:0. Proti Jasutaku Učijamovi vyhrál 6:3, 3:6, 6:4 a připsal si sedmé singlové vítězství v soutěži. Poslední bod a tím i postup bez ztráty kytičky pak zařídil Jiří Veselý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvojka českého daviscupového týmu Lukáš Rosol

Dvojka českého daviscupového týmu Lukáš Rosol | Zdroj: ČTK

Čeští tenisté sice měli třetí postup do semifinále za sebou zajištěný už po sobotní čtyřhře, ale Rosol dokázal potvrdit roli favorita proti 268. hráči světového žebříčku, i když s ním měl víc práce, než se asi čekalo. Japonského tenistu udolal za 1 hodinu a 50 minut.

„Učijama ukázal, že je dravec, že nechá na kurtu všechno a bude hrát až do konce. Hrál fakt dobře. Když už to bylo rozhodnuté, ne že bych se přestal koncentrovat, ale je to těžké. Možná nám tu chyběl čtvrtý hráč, který by nastoupil a byl plný síly. Trochu jsem cítil ty dva zápasy za sebou, ale jsem rád za třetí set, který se mi podařilo vyhrát. Nebyl to lehký zápas,“ řekl Radiožurnálu Lukáš Rosol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Jiřím Veselým po premiérové výhře v Davis Cupu

Dění v Ariake Coliseu uzavřel duel náhradníka za původně nominovaného Radka Štěpánka mladíka Jiřího Veselého, proti kterému se postavil v žebříčku o skoro 130. míst níže postavený Taro Daniel. Dvacetiletý rodák z Příbrami si s ním poradil ve dvou setech 6:4.

Tým pod vedením nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila vyhrál Davisův pohár v uplynulých dvou sezonách a o třetí finále po sobě bude hrát od 12. do 14. září v Německu nebo ve Francii.

Veselý: tohle mi hodně pomůže

„Je to krásný pocit. Je to další jeden maličký splněný sen. Premiéra je to nejkrásnější i nejcennější. Jsem za to rád, protože jsem se cítil tento týden strašně v pohodě. Věřil jsem, že pokud nastoupím, předvedu dobrý výkon,“ říkal po zisku svého prvního bodu v soutěži Jiří Veselý.

Přestože bylo už po dvou dnech jasno, kdo postupuje, do haly přišlo stejně 7 nebo 8 tisíc fanoušků a hlasitě podporovali nejen domácí tenisty.

„Když nastupoval Lukáš tak jsem v hale chvíli byl a atmosféra na mě dolehla. Musel jsem se jít uklidnit do šatny. Před zápasem to ze mě zase spadlo a šel jsem na kurt s tím, že jdu utkání vyhrát,“ prozradil Veselý a dodal:

Dvacetiletý český tenista Jiří Veselý slaví premiérový triumf v daviscupovém utkání pod dohledem Jaroslav Navrátila (vlevo) | Foto: Reuters

„Úvod nebyl podle mých představ. Necítil jsem se úplně jistě, míče mi nelítaly, navíc když člověk dva dny sedí na lávce, tak je takový trochu ztuhlý. Chvíli mi trvalo, než jsem si na ty podmínky zvykl, ale ke konci už jsem hru diktoval a myslím si, že jsem byl ten lepší na kurtu.“

„Výhra je pro mě důležitá i do budoucna. Kdyby se jeden z hráčů zranil nebo by bylo třeba, abych já nastoupil do ostrého zápasu, tak když už člověk má na kontě vítězství, cítí se lépe,“ uzavřel český daviscupový reprezentant Jiří Veselý.

Čtvrtfinále tenisového Davisova poháru v Tokiu (Ariake Coliseum, tvrdý povrch):

Japonsko - ČR 0:4 po první nedělní dvouhře
Učijama - Rosol 3:6, 6:3, 4:6
Daniel - Veselý 4:6, 4:6

Jaroslav Plašil, Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme