Policisté začnou hledat hroby Němců zastřelených v roce 1945 v Rudníku

Policie dnes v Rudníku začne hledat hroby pěti tamních Němců, kteří byli v obci zavražděni po druhé světové válce. Přes místo, kde jsou pohřbeni, má totiž vést cyklostezka, proto vedení obce muselo oslovit policii, aby těla vyzvedla a případem se začala zabývat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanské pohřebiště nalezené při stavbě tunelu Blanka na Prašném mostě v Praze

Slovanské pohřebiště nalezené při stavbě tunelu Blanka na Prašném mostě v Praze | Zdroj: ČTK

Rudnické události z 29. června 1945 popisují kroniky. Německé prameny píší, že stříleli partyzáni, podle českých záznamů ale měli popravovat příslušníci Československé armády. Motivem mohla být poválečná pomsta.

„Všechno se to událo v kontextu konce druhé světové války, kdy se tady projevovala msta na německých obyvatelích. To co v Rudníku se stalo také ve Špindlerově Mlýně, ve Vrchlabí, v Černém Dole,“ míní historička Olga Hájková.

Záznamy se shodují v tom, že všichni Němci z Rudníku starší 15 let museli sledovat, jak si pětice mužů kope hroby a pak i samotnou popravu. Ta ale nemusí být dodnes promlčená, a tak se vedení obce před stavbou obrátilo na policii.

„V tomhle období mohly nastat skutečnosti, které jsou z hlediska trestního práva nepromlčitelné. Jsou to zločiny proti lidskosti, válečné zločiny, genocida,“ uvádí rudnický tajemník Jiří Jirásek.

Dnes by policisté měly začít hledat hroby a zítra společně s archeology vyjmout ostatky. Ty pak odvezou do kriminalistického ústavu na expertizu.

Rudník | Foto: Český rozhlas

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme