Dobrovolníci o víkendu čistí okolí řeky Sázavy. Poprvé od pramene až k ústí do Vltavy

Velké kusy železa, ledničky nebo torza lodí. I takové odpadky se povalují podél řeky Sázavy. Stovky dobrovolníků proto o tomto víkendu v rámci projektu čistá řeka Sázava čistí říční koryto i břehy. Letos poprvé sbírají odpad na úseku v délce zhruba 200 kilometrů, téměř od pramene až k ústí do Vltavy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolníci čistí koryto a břehy řeky Sázavy. Patronkou akce je zpěvačka Aneta Langerová

Dobrovolníci čistí koryto a břehy řeky Sázavy. Patronkou akce je zpěvačka Aneta Langerová | Foto: Michal Trnka

V sobotu řeku Sázavu tradičně uklízí nejvíc lidí. Zhruba šestnáctikilometrový a mezi vodáky nejvyhledávanější úsek z Týnce do Pikovic má na starost asi 80 dobrovolníků.

Rozdělení jsou do dvou skupin. Zatímco jedna skupina usedá do lodí a uklízí odpadky přímo z řeky, ostatní se vydávají s pytli v ruce po obou březích Sázavy.

„Dnes nás čeká úsek až na Žampach, je to zhruba šest kilometrů po řece. Čeká nás jedna větší skládka, kde je hodně nepořádku, pod vojenským muzeem v Lešanech, kde už to čistíme devět let a pořád je tam co sbírat,“ prozrazuje jedna z koordinátorek projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úklidu řeky Sázavy se zúčastnil také reportér Českého rozhlasu Michal Trnka

Patronkou akce je zpěvačka Aneta Langerová. „Mně se na tom hrozně líbí, že je to takové civilní, normální. Jedete s pár přáteli na vodu a sesbíráte to, co vidíte,“ popisuje Langerová.

Jen na stokilometrovém úseku Sázavy dobrovolníci každý rok sesbírají minimálně 20 tun odpadků. Podle organizátorky Bohuslavy Zemanové jsou to třeba plasty, sklo, kovový šrot, ale i mnohé kuriozity.

„Zajímavé jsou třeba ledničky nebo prázdný trezor. Kuriózní to bylo předloni, kdy se našla lidská lebka. Samozřejmě jsme volali policii,“ dodává Zemanová.

Poprvé dobrovolníci uklízeli řeku Sázavu v roce 2006, a to mezi Sázavou a Pikovicemi, kde nasbírali 12 tun odpadků. O rok později se koryto řeky čistilo už z Kácova do Pikovic, kde se sesbíralo 18 tun odpadu.

Dobrovolníci čistí koryto a břehy řeky Sázavy. Někteří přímo z lodí | Foto: Michal Trnka

Množství odpadků se každý další rok zvyšovalo až na rekordních 31,5 tuny v roce 2011. Od té doby odpadu ubývá, loni se ho na skládky odvezlo od řeky necelých 20 tun.

Každoročně ale přibývá rukou ochotných pomoci, loni se do úklidu zapojilo přes 1 300 dobrovolníků. Letošní devátý roční úklidu řeky Sázavy skončí v neděli večer.

Projekt Čistá řeka Sázava inspiroval i další organizátory a úklidová akce se postupně rozšiřuje na další vodní toky v regionu. Letos se bude například uklízet Benešovský potok. Na jeho asi pětikilometrový úsek z Benešova do Bedrče v sobotu vyrazí zhruba 40 dobrovolníků. Hasiči z Trhového Štěpánova už tradičně v rámci úklidu opět vyčistí Štěpánovský potok.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme