Lesy ČR povede Daniel Szórád, oznámil ministr Jurečka

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes jmenoval novým šéfem Lesů ČR bývalého obchodního ředitele lesnické firmy CE WOOD Daniela Szóráda. Ministr to oznámil na tiskové konferenci. Dvaačtyřicetiletý Szorád do státní firmy přišel z pozice manažera polské pobočky švédského nábytkářského impéria IKEA.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád

Nový generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád | Zdroj: ČTK

Jurečka u Szóráda ocenil hlavně jeho odbornost a manažerské zkušenosti.

„Je to člověk, který vyrůstal a celou dobu se pohyboval v lesnictví, má lesnické odborné vzdělání, má také ekonomicko-manažerské vzdělání, působil ve státním podniku Lesy ČR, následně působil v několika manažerských pozicích u několika tuzemských firem a zakončil teď posledními pěti lety právě u společnosti IKEA,“ uvedl Jurečka v rozhovoru pro Český rozhlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jmenování nového šéfa Lesů ČR mluvili ministr zemědělství Marian Jurečka a odborník na zemědělství a redaktor tabletového týdeníku Dotyk Martin Mařík

I sám fakt, že byl Szórád v poslední době v zahraničí, vidí Jurečka jako klad.

„Já si myslím, že to, že posledních pět let nebyl v České republice spjat s žádnou z firem, která by například obchodovala s lesy České republiky, je v dané situaci výhodou – že není zatížen žádnými vazbami z této poslední doby,“ řekl Jurečka.

Szórád zvítězil ve výběrovém řízení. Jurečka uvedl, že si všech šest kandidátů nechal prověřit Bezpečnostní informační službou (BIS), zda nemají napojení na organizovaný zločin či „šedou zónu“.

„A on byl jeden z těch, kteří vyšli naprosto nejlépe, respektive nemá žádné vazby na nějakou šedou zónu nebo na nějaké klientelistické prostředí,“ uvedl ministr. Po novém šéfovi Lesů ČR bude prý požadovat maximální transparentnost.

Szórád řekl, že by na novém postu chtěl především vrátit důvěru lidí v činnost Lesů České republiky.

Budova generálního ředitelství státního podniku Lesy České republiky v Hradci Králové | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Budu se snažit, abychom nastavili procesy tak, aby státní lesy působily na trh stabilizačně. To znamená nejenom na dřevozpracující sektor, ale aby byly stabilizačním faktorem i pro konání a pro státní záměry jako takové. To souvisí se zaměstnaností, souvisí to s výběrem smluvních partnerů, souvisí to se strategií, kterou budeme prosazovat,“ uvedl Szórád.

Jmenování Szóráda není překvapivé, jeho jméno, byť od neoficiálních zdrojů, zaznívalo v poslední době opakovaně.

V souvislosti s tím některá média připomínala, že Szórád byl mezi lety 2001 a 2009 obchodním ředitelem firmy CE WOOD, která se s Lesy ČR soudí o peníze za zrušené smlouvy – podle agentury ČTK se jedná o částku 3,72 miliardy korun – údajně měl být dokonce jedním z hlavních svědků žalující strany.

Podle Jurečky je to však trochu jinak. „Společnost CE WOOD žalovala firmu Lesy České republiky o 3,72 miliardy korun, ale v tento okamžik už se soudí jenom o dvě stě milionů korun, což představuje ušlý zisk u společnosti CE WOOD. A v této záležitosti Daniel Szórád nebyl nikdy ani svědkem. To je to, co minulý týden psali někteří novináři, a není to pravdivá věc. On byl pouze svědkem v mezinárodní arbitráži, tak jako asi dalších několik desítek lidí, kteří se pohybovali jak ve firme CE WOOD, tak ve firmě Lesy ČR,“ uvedl Jurečka.

Spor má začátek v lednu 2005, kdy LČR oznámily, že smlouvy uzavřené bývalým vedením jsou neplatné, a smluvní vztahy proto končí. Zrušení smluv vyvolalo u lesních firem nevoli, což přispělo k pádu tehdejšího šéfa LČR Kamila Vyslyšela.

Lesy ČR následně vypsaly nové tendry, v jejichž prvním kole CE WOOD neuspěla a druhého se nezúčastnila. CE WOOD předčasné ukončení smluv odmítla, následné tendry označila za neplatné a svých údajných nároků se začala domáhat u soudů.

Vladimír Kroc, ČTK, Věra Pfeifferová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme