Karlovy Vary čeká jednání o budoucnosti Císařských lázní. Už několikáté

Karlovy Vary dnes čeká jednání o záchraně Císařských lázní, jedné z nejcennějších památek na území lázeňského města. Do diskuse mají promluvit památkáři, zástupci ministerstva kultury, krajského úřadu i karlovarského magistrátu. Peníze na opravy památky se hledají už přes 20 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Císařské lázně, Karlovy Vary

Císařské lázně, Karlovy Vary | Foto: Radim Jehlík

Císařské lázně už svému původnímu účelů dávno neslouží. Všechny dosavadní pokusy o rekonstrukci památkového objektu ale selhaly. V současné době vlastní areál Karlovarský kraj, na který ho převedlo město.

Ani jemu před časem projekt na komplexní rekonstrukci nevyšel, když hejtmanství nedosáhlo na evropské dotace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schůzce nad dalším osudem chátrajících Císařských Lázní v Karlových Varech mluvil reportér Zdeněk Trnka

Plánovalo za 500 milionů korun opravit lázně alespoň zvenčí, vnitřní opravy za dalších 400 milionů by musely počkat. Podle původních záměrů měl v Císařských lázních sídlit například symfonický orchestr.

Teď bude důležité, jak se k možné záchraně historického objektu postaví stát.

„Koordinační schůzka by měla zejména vyjasnit otázky, zda vůbec ministerstvo kultury bude mít snahu nebo vůli se tohoto projektu jakkoliv zúčastnit,“ říká primátor Karlových Varů Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy.

Budova je národní kulturní památkou. Hlavními cíli dnešní schůzky je její současný stav, další možné využití a případná finanční pomoc ministerstva kultury při zajištění rekonstrukce. Zásadní rozhodnutí se ale nečeká.

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme