Naftové agregáty v Dukovanech ochrání před živly betonová kostka

Jaderná elektrárna Dukovany bude připravená i na velkou živelní katastrofu. Chlazení reaktoru zajistí nezničitelné diesel agregáty usazené na masivní betonové kostce, která odolá i zemětřesení. Cílem je předejít havárii, která postihla japonskou Fukušimu. Právě dnes automíchačky přivezly do dukovanské elektrárny první kubíky betonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany - cvičení

Jaderná elektrárna Dukovany - cvičení | Zdroj: ČTK

V zadní části areálu Jaderné elektrárny Dukovany je v zemi vykopaná obří díra plná železa. Právě v tomto místě budou vznikat základy pro takzvané diesel agregáty. Je to v podstatě další bezpečnostní stupeň po havárii v japonské Fukušimě.

„Tento diesel by napájel hlavně měření, bezpečnostní systémy, a zajistil by určitě chlazení reaktoru, což je v podstatě to, o co je potřeba bojovat v případě těžké havárie,“ vysvětluje mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnostních diesel agregátech zalitých betonem natáčel v Jaderné elektrárně Dukovany Michal Malý

I jaderná elektrárna, která sama elektřinu vyrábí, ji totiž také potřebuje, a to pro udržení bezpečného chodu. Ať už právě pro pohon čerpadel, která chladí reaktor, nebo celkově pro řídící systémy, které slouží k bezpečnému odstavení reaktoru.

Základ obří kostky pro diesel agregát, ve které je asi 60 tun železa, se proto naplní betonem. „Počítejte nějakých 500 kubíků betonu. To je zhruba 50 automíchaček,“ dodává stavbyvedoucí Petr Klimeš.

„Železobetonové desce se v podstatě nemůže nic stát. Zůstane pořád vcelku a bude na ní stát ten diesel agregát, velká nádrž na provoz. Bude určitě vždycky fungovat. Bude se držet na parametrech, na teplotě, to znamená, že je to auto, které je v podstatě nahřáté a vždycky naskočí,“ uzavírá Petr Spilka.

Toto je jeden z posledních kroků ke zvýšení bezpečnosti. Jaderná elektrárna Dukovany tak bude připravená i na tu největší katastrofu v podobě silného zemětřesení nebo vichřice.

Michal Malý, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme