Návštěvníky Helfštýna čeká nabitý program, uvidí kováře i historická auta

Na středověkém hradě Helfštýn na Přerovsku bude o víkendu živo. Dnes tam otevírají novou celosezónní výstavu, v noci se pak z hradní kovárny ozvou zvuky kladiv a kovadlin. Neděle bude patřit veteránům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravy jsou znát

Opravy jsou znát | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Výstava s názvem Tepaný život Maria Converia se otevírá v sobotu v galerii na druhém hradním nádvoří.

„Je to italský sochař, který pracuje s kovem, především technikou tepání. Z jeho díla si budou moci návštěvníci prohlédnout zhruba třicet prací vzniklých v poslední dekádě jeho života. Jsou to převážně figury, ženské i mužské akty nebo výjevy z živé přírody,“ popisuje správce Helfštýna Jan Lauro.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se správcem hradu Helfštýn natáčela redaktorka Jana Zemková

Návštěvníky také čeká oblíbené noční kování. „Letos to bude čtvrtý ročník, tuto sezónu vznikne stylový, kovářsky zpracovaný stojan na kola pro hradní návštěvníky. Tahounem letošního ročníku bude rodina Stawaritschů, kteří jsou na klasickou práci nejlépe vybavení,“ vysvětluje Lauro.

Návštěvníci mohou podle jeho slov přijít kdykoliv až do půlnoci. „Vzhledem ke kouzlu a atmosféře bych doporučoval dorazit až po setmění. Kovat se bude v historické hradní kovárně a na protilehlém přístřešku a předpokládáme, že práce bude ukončena až někdy v brzkých ranních hodinách,“ dodává správce

Program na hradě pokračuje také v neděli dopoledne, kdy mají přijet automobiloví veteráni z Oldtimer Clubu Helfštýn. Návštěvníci uvidí kolem 50 historických vozidel vyrobených před rokem 1939.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme