Krajský měsíčník v Banské Bystrici opakuje kontroverzní názory hejtmana Kotleby

Za Slovenského státu se prý žilo jako v nebi, tvrdí krajské noviny v Banské Bystrici. Tamním hejtmanem se loni stal nacionalista Marián Kotleba. Kritici mu vyčítají, že si teď za veřejné peníze udělal z krajského měsíčníku propagandistický plátek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banskobystický hejtman (župan) Marian Kotleba

Banskobystický hejtman (župan) Marian Kotleba | Zdroj: ČTK

Měsíčník Náš kraj dostává pravidelně do schránky asi 240 tisíc domácností v Banskobystrickém kraji. Jde o standardní krajské noviny, letošní druhé číslo ale vyvolalo rozruch.

Otištěn byl totiž článek vychvalující Slovenský stát z let 1939 až 1945 jako úžasné místo, kde například vládla potravinová soběstačnost, rozvíjela se kultura a stavěly se silnice.

Pohled je to velmi zkreslující. Autor článku totiž zcela opomenul, že Slovenský stát byl prokazatelně loutkovým satelitem nacistického Německa, a nezmínil ani deportace desítek tisíc Židů ze Slovenska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do měsíčníku Náš kraj nahlédl i bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

K prezidentovi Slovenského státu Jozefu Tisovi se sice hejtman Kotleba hlásí dlouhodobě, článek ale nejspíš nenapsal on sám.

„Za ta léta, kdy se opravdu pohybuje na hraně zákona, se naučil, co ještě může říct a co ne. Co už mu zákon nepromine a nad čím policie ještě přivře oči. Neřekl bych, že ho psal on, ale nepochybuji, že o tomto článku věděl,“ uvažuje zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Vojtěch Berger.

Osobu banskobystrického hejtmana časopis každopádně otevřeně propaguje. Kotleba na jeho stránkách například upozorňuje, že 14. března v den 75. výročí vzniku Slovenského státu odstranil z krajského úřadu vlajku Evropské unie, aby „osvobodil kraj z područí bruselských okupantů“.

Budoucnost časopisu je nejistá

Měsíčník Náš kraj se také chlubí tím, že mu dal hejtman jako prvnímu ze všech slovenských médií exkluzivní rozhovor, kde bilancuje sto dní ve funkci.

Kotleba uvedl, že nebude v květnových volbách kandidovat na europoslance. Řada lidí mu přesto vyčítá, že propagandou zveřejňovanou v krajském časopise si vlastně dělá za státní peníze kampaň.

Krajské zastupitelstvo už vyrazilo do boje a schválilo nový rozpočet, který s vydáváním měsíčníku nepočítá, hejtman ale rozhodnutí vetoval. Pokud by toto veto banskobystričtí zastupitelé v příštích dnech prolomili, Kotleba by si buď musel platit časopis ze svého, nebo by musel přijít na nějaký způsob, jak ho financovat z krajských peněz, nad kterými má kontrolu jen on.


Zvětšit mapu

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme