Ve Svojeticích u Prahy budou lidé rozhodovat o změně už schváleného územního plánu

V obci Svojetice v Praze-východ budou lidé v pátek odpoledne hlasovat v místním referendu. Mezi 14. a 20. hodinou budou rozhodovat, jestli souhlasí se vznikem nově zastavitelných ploch pro vybudování dvou komunikací včetně kruhového objezdu. Danou část územního plánu už ale stejně schválili zastupitelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kruhový objezd u Lipůvky

Kruhový objezd u Lipůvky | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Otázka obec Svojetice v posledních měsících razantně rozděluje, a spory ohledně referenda řešily dokonce i soudy.

Některé změny se části obyvatel nelíbí a rozhodli se iniciovat vyhlášení místního referenda. Návrh na jeho konání podepsalo 206 z téměř 550 oprávněných voličů. Vyčítají vedení obce, že o novém územním plánu málo komunikovalo s občany.

„My jsme na začátku sběru podpisů naráželi na to, že o tom málokdo něco věděl,“ uvádí zastupitelka obce za TOP 09 a jedna ze tří členů přípravného výboru Eliška Olmrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Svojeticích natáčela reportérka Alena Rokosová

Další člen zastupitelstva Pavel Churáček zvolený za ODS to ale odmítá: „Byla tady více než tříletá lhůta, během které územní plán vznikal. Bylo možné vznášet připomínky, dotazy a námitky.“

Podle další členky přípravného výboru Hany Bajerové z TOP 09 vedení obce od začátku snahy vyhlásit referendum odmítalo a znevažovalo.

Návrh na konání referenda měl podle vedení obce nedostatky, které měl přípravný výbor odstranit. Ten se ale obrátil na Krajský soud v Praze, který v listopadu konstatoval, že návrh nedostatky nemá. Přesto zastupitelstvo o šest dnů později územní plán schválilo.

„Na územní plán jsou vázány určité dotační tituly a čerpání strukturálních fondů. My jsme měli plánovány další projekty a bez schválení územního plánu by nepřipadalo v úvahu tyto peníze žádat,“ vysvětluje Churáček.

Když krajský soud na začátku roku vyhlásil referendum na pátek 11. dubna, obec využila možnost podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten však rozhodnutí krajského soudu potvrdil.


Zvětšit mapu

Referendum se tak bude konat až poté, co obec územní plán schválila.

„Obdobnou situaci, kdy referendu předcházelo rozhodnutí o schválení územního plánu, Krajský soud v Praze řešil pouze jednou v případě obce Černolice. Jde téměř o ojedinělou záležitost,“ říká mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová.

Bližší informace o případu odmítla mluvčí zveřejnit s tím, že by tím mohla předjímat další rozhodnutí soudu.

Obecně se dá říci, že žádný zákon nepočítá s tím, že by obec nepočkala na výsledky referenda a územní plán nebo jeho změny schválila ještě před ním. Pokud se referenda zúčastní alespoň 35 procent voličů a hlasování bude závazné, obec bude muset jeho výsledek respektovat.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme