Oštěpař Vítězslav Veselý se v Africe věnoval léčbě kolena i tréninku

Mistr světa v hodu oštěpem Vítězslav Veselý musel kvůli bolavému kolenu upravit náplň soustředění v Jihoafrické republice. Při hledání alternativního tréninku použil metody z knihy inspirované mexickými indiány.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český oštěpař Vítězslav Veselý během Memoriálu Josefa Odložila

Český oštěpař Vítězslav Veselý během Memoriálu Josefa Odložila | Zdroj: ČTK

„Hodně jsem slyšel o knížce Born to Run, ve které byli popisovaní indiáni, kteří běhají naboso a mají vynikající výkony. Mám i hodně známých, kteří mi to poradili. A byla to dobrá volba,“ prozrazuje nové tréninkové metody Veselý.

„Navíc v Africe pro to jsou ideální podmínky, protože trénujeme na trávě a noha vůbec netrpí. Naopak, člověk si to užívá,“ pochvaluje si nejlepší světový oštěpař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český oštěpař Vítězslav Veselý se vrátil ze soustředění v Jihoafrické republice ve formě a s vyléčeným kolenem

Pohodička a běhání si bosky po trávě by se mohlo zdát jako prachsprosté poflakování. S tím ale mistr světa v hodu oštěpem s úsměvem nesouhlasí.

„Nééé, to bych nechtěl, aby to tak vypadalo. Natrénoval jsem toho naopak možná víc než v předchozích pobytech v Africe, ale v jiném režimu.“

Takže oštěpem házel jenom dvakrát týdně místo obvyklých tří tréninků, jinak se věnoval třeba posilování nebo zmíněnému běhu. A vyplatilo se.

V kondici prý je, koleno se, snad už konečně, umoudřilo a může mu přidávat nejen zátěž, ale opatrně také intenzitu. Ale na kontrolu k lékaři zatím nespěchá.

„Nepřemýšlel jsem o tom. Důležité pro mě je, že můžu z týdne na týden jít cviky intenzivněji a zařazovat nový prvky. Prostě se to lepší, na to nemusím chodit k doktorovi,“ prohlásil Vítězslav Veselý, student Fakulty tělesné výchovy a sportu, nikoli některého z lékařských oborů.

Na druhé straně, svoje tělo sužované zraněními už poznal, a ví, co na něj platí. Sezona, ve které by se měl pokusit o obhajobu titulu mistra Evropy, pro něj začne za tři týdny v daleké Šanghaji.

„Poslední dva nebo tři roky jsem takhle startoval. Možná bych začal i později, ale byla by škoda tam nejet. Je to krásný stadion, dobře se mi tam hází, takže na start to není špatný mítink,“ těší se Vítězslav Veselý.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme