Druhá městská část připravila dvě výstavy, připomenou nejen válečnou minulost Prahy

Druhá městská část si připomíná válečnou i předválečnou minulost prostřednictvím dvou výstav. Komorní expozici pojmenovanou My jsme to nevzdali si mohou lidé prohlédnout na Úřadu městské části Prahy 2. Výstava představí průběh druhé světové války nejen na území hlavního města. Druhá expozice s názvem Stopy židovské přítomnosti v Praze 2 je umístěná v Novoměstské radnici a připomíná život vinohradské židovské obce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vylodění britských vojáků v Normandii (D-Day) 6. června 1944

Vylodění britských vojáků v Normandii (D-Day) 6. června 1944 | Foto: National Archives, United Kingdom

Někteří z žáků Základní školy Na Smetance přispěli svými výtvory na výstavu My jsme to nevzdali. Učitelka dějepisu Alexandra Jehličková potvrzuje, že děti se o válečné dějiny Prahy zajímají.

„Dnešní výstavu doprovodily kresby dětí od 7. do 9. třídy. Tyto věci velkou většinu dětí zajímají a rádi se podílejí i na hledání pamětníků květnového povstání,“ říká učitelka Jehličková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výstavách My jsme to nevzdali a Stopy židovské přítomnosti v Praze 2 natáčela Veronika Štefanová

Na výstavě spolupracovalo i Muzeum Policie České republiky. Díky tomu jsou součástí expozice kromě novinových článků a fotografií také dobové policejní uniformy.

Hlavním autorem výstavy je Emil Šneberg, účastník Pražského povstání a člen Českého svazu bojovníků za svobodu.

Další výstava Stopy židovské přítomnosti v Praze 2 je vyústěním badatelského projektu, který iniciovala druhá městská část.

Její autor Martin Šmok chtěl prostřednictvím dobových materiálů a svědectví pamětníků zaplnit bílá místa historie vinohradské židovské obce.

„Většina materiálů, které jsou tady prezentovány, pochází z archivu Židovského muzea v Praze, Památníku národního písemnictví, ze soukromých archivů mnoha individuálních dárců. Pohlednice jsou z mého osobního archivu,“ vyjmenovává Šmok.

K nejzajímavějším exponátům výstavy patří dlaždice, která se jako jediný pozůstatek zachovala z někdejší synagogy na Vinohradech.

Judaismus, židovská hvězda, židovský symbol, synagoga | Foto: Filip Jandourek

„Dlaždici objevil tehdejší ředitel školy v Sázavské ulici a chápal její význam. Dlaždice je jediný dochovaný pozůstatek budovy vinohradské synagogy, která stávala v Sázavské ulici,“ upozorňuje autor výstavy.

Za pozornost stojí také srdíčko z papíru a látky. Pro svého synovce ho v Terezíně vytvořila Anna Pollertová, která byla posléze popravena.

„Srdíčko, které je artefaktem po Anně Pollertové, jedné z největších ženských hrdinek československého protinacistického odboje, pochází z památníku Terezín,“ doplňuje Martin Šmok.

Výstavy My jsme to nevzdali v prostorách Úřadu městské části Prahy 2 a Stopy židovské přítomnosti v Praze 2 umístěné v Novoměstské radnici potrvají do konce května.

Anna Jadrná, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme