Dva studenti z Jalubí vymysleli službu, která řidiče upozorní na čištění ulic

Dvěma studentům z Uherskohradišťska ještě nikdy auto neodtáhli. Přesto se rozhodli pomoci řidičům, kteří doplatili na svou zapomnětlivost při blokovém čištění ulic. Vymysleli speciální službu, jež s předstihem na riziko odtažení auta upozorňuje. V Brně má už stovky uživatelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čištění ulic, které začalo v Teplicích, na sídlišti Nová Ves

Čištění ulic, které začalo v Teplicích, na sídlišti Nová Ves | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Jedním z těch, kdo zapomněli své auto včas přeparkovat, je i Jan Gerych.

„Odtáhli mi auto při blokovém čištění několikrát, když jsem parkoval u domu. Je to taková hloupá záležitost, celkem chápu, že si za to člověk může sám, když není schopen si během tří týdnů zapamatovat to datum,“ připouští.

Právě pro takové zapomnětlivce je určená služba Čištění ulic. Vymysleli ji dva studenti z Jalubí na Uherskohradišťsku. Mladší z autorů, Petr Tomášů, s ní dokonce obsadil třetí místo v rámci středoškolské odborné činnosti v oboru informatika.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nápadu dvou studentů z Jalubí, která pomůže zapomnětlivým řidičům, informovala reportérka Martina Pelcová

A jak služba funguje? „Člověk přijde na portál www.cisteniulic.cz, tam se přihlásí, vybere si konkrétní ulici, ve které parkuje, dá tlačítko Sledovat a poté se služba o všechno postará,“ vysvětluje druhý z autorů, Marek Pinkava z Vysokého učení technického.

„Vždy, když probíhá blokové čištění, tak mu služba automaticky pošle email. Pokud by chtěl dostávat esemesku nebo být upozorňován dřív, třeba večer předem nebo den předem, tak si to může nastavit ve svém uživatelském profilu,“ dodává.

Odtahy aut kvůli čištění ulic jsou v Brně na denním pořádku. Například v městské části Brno-sever denně odtáhnou asi dvacet aut. „Těch dnů je za rok sedmdesát, takže by to mělo dělat kolem 1400 aut ročně,“ říká Martin Ingr z radnice.

Jarní čištění ulic se může majitelům aut prodražit. Riskují pokutu a odtah vozu

Číst článek

I proto začala jeho radnice se studenty spolupracovat. Ingr si ale nemyslí, že by služba dokázala problém zcela vymýtit.

„Zatím jsme nepozorovali žádný úbytek odtahovaných aut. Vysvětlujeme si to tím, že lidé, kteří o to mají zájem, si to byli schopni zjistit i předtím. A že se do služby zapojují jen z toho důvodu, že preferují tento způsob získávání informací,“ soudí.

Městské části běžně upozorňují na čištění ulic kromě značek také ve svých zpravodajích, na svých stránkách, některé i emailem. Petr Tomášů si ale myslí, že jeho služba přináší řidičům větší pohodlí.

„Člověk pracuje v jedné městské části Brna a v druhé městské části Brna bydlí. Může se nechat upozorňovat na obě ulice současně a nemusí být zaregistrovaný do newsletterů všech městských částí, které potřebuje, pokud tedy tuto službu občanům poskytují,“ tvrdí.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme